Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geweldig boek

Carlita 11 mei 2021
Het fijne aan de boeken van Jeroen Windmeijer is dat je van tevoren al weet dat ze niet gaan teleurstellen. Hij heeft een manier van schrijven die enorm aanspreekt en dat is zichtbaar in de grote belangstelling vanuit binnen- en buitenland wanneer er een nieuw boek van hem verschijnt.
Als fan van het eerste uur heb ik dan ook reikhalzend uitgekeken naar Het Evacomplex, vooral omdat het Windmeijers tweede samenwerking is met Jacob Slavenburg, een auteur wiens boeken ik eveneens graag lees.

In deze intrigerende thriller, die zich afspeelt in Leiden en omgeving, krijgt journaliste Magda Filippo informatie tot haar beschikking die een heel ander licht schijnt over het Bijbelse verhaal van de zondeval. Ze is vastbesloten om zich hierin meer te gaan verdiepen en er een boek over te schrijven. Ze stuit echter op enorm veel tegenstand. Zo raadt Frank van As, de man van haar beste vriendin Cat en tevens bekend slangendeskundige, haar dringend af om iets dergelijks te publiceren. Frank en Cat zijn lid van een geloofsgemeenschap die elke twijfel met betrekking tot de Bijbel afkeurt en vooral Frank wordt qua geloof steeds fanatieker. Het zorgt voor problemen in het huwelijk van Frank en Cat.
En die problemen worden onoverkomelijk als er plotseling een dode valt…

Vanaf de eerste bladzijde zit je als lezer direct in dit verhaal, dat door verschillende personen wordt verteld. Zo leer je de meesten snel kennen en blijft de spanningsboog intact. In het tweede deel van het boek zijn er inmiddels zoveel doden gevallen dat de politie niet meer uitgaat van toeval. Vanaf dat moment spelen twee rechercheurs ook een belangrijke rol en kun je als lezer je eigen vermoedens toetsen aan hun denkproces. De personages zijn gedenkwaardig weergegeven; vooral de aalgladde voorganger van de dubieuze geloofsgemeenschap is een geweldig karakter om een hekel aan te hebben.

Ik vond de vorige samenwerking tussen Windmeijer en Slavenburg al erg geslaagd, maar met Het Evacomplex hebben ze de ideale combinatie gevonden tussen spanning, wetenschap en religie. Op een klein redactiefoutje na zit dit boek zo knap in elkaar, dat ik het binnen een mum van tijd uit had. Met nadwarrelend stof tot nadenken en geïnspireerd om zaken verder te onderzoeken. De heren hebben met Het Evacomplex een geweldige prestatie geleverd en ik kijk nu al uit naar de volgende samenwerking! Ik kan niet anders dan dit boek 5 sterren toebedelen.

Carlita
Perfecte Buren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Carlita

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?