IJzersterk!
4.5☆
In september mag ik als LS-thriller ambassadeur 'Dertien' van Steve Cavanagh in de spotlights zetten. Dit boek is enorm populair en dat is wat mij betreft helemaal terecht!
Ook al ben ik afgestudeerd als jurist, had ik voor dit boek nog geen rechtbankthrillers gelezen. Schandalig eigenlijk, maar goed... Dit boek was dus niet alleen mijn eerste kennismaking met legal thrillers, maar ook met auteur Steve Cavanagh. En wow, wat was dit een ijzersterk boek!
'Dertien' is het vierde deel in de Eddie Flynn-serie, maar is prima losstaand te lezen. Je volgt in dit boek het perspectief van strafrechtadvocaat Eddie Flynn en die van Kane, een seriemoordenaar die zichzelf in de jury weet te werken van de moordzaak van de eeuw. Ik heb tijdens mijn rechtenstudie al meerdere boeken gelezen vanuit het perspectief van een strafrechtadvocaat, maar dat was altijd non-fictie. Ik vond het dus heel leuk om ter afwisseling nu eens een fictieve strafrechtadvocaat te volgen, die wat mij betreft levensecht aanvoelde. Want wat was Eddie gewiekst - heerlijk hoe hij iedereen te slim af was en tot het uiterste ging om de moordzaak en het motief van de moordenaar te ontrafelen. Er kwamen steeds weer nieuwe details bij. En net op het moment dat ik dacht dat ik niet meer verrast kon worden, werd ik weer van mijn sokken geblazen met een grote plottwist.
Ik heb bewondering voor de auteur, want wat zat dit verhaal goed in elkaar - het is zo doordacht en meeslepend. In het begin had ik moeite om in het verhaal te komen, maar toen de rechtszaak eenmaal begon, zat ik alsmaar op het puntje van mijn stoel. Het verhaal was als een complexe puzzel, en beetje bij beetje vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Naast dat het boek een wilde achtbaanrit was, heb ik ook meer geleerd over de formaliteiten rond juryrechtspraak (de processtukken vond ik een leuke toevoeging) en het Amerikaanse straf(proces)recht. Ik ben fan!