Kies voor jezelf en voor wat jou gelukkig maakt

Charcoziness 14 september 2025
3,5 ☆

"Ik moet angst met moed overwinnen. Anders sta ik de rest van mijn leven stil."

Een luchtig verhaal vol humor, heerlijk eten, levendige personages, sfeervolle beschrijvingen van de Florence en waardevolle levenslessen.

Toen ik de flaptekst van dit boek las, werd meteen mijn interesse gewekt door het mysterieuze krantenknipsel van een advertentie. Want wie is die oudere jongen die hulp nodig heeft? Oké, en natuurlijk ook vanwege de omschrijving 'Bridget Jones meets Eten, bidden, beminnen', aangezien ik dol ben op Bridget Jones.

Ik werd direct in het verhaal gezogen door de heerlijke, humoristische schrijfstijl van de auteur. De hilarische opmerkingen en zelfspot van Agneta maakten dat ik meerdere keren moest lachen. De manier waarop ze zichzelf omschreef in haar fleecevest en orthopedische schoenen, haar bingewatchsessies van Het Roer Om en hoe ze zich stiekem volpropte met kaas en wijn dronk terwijl haar partner Magnus, ingesmeerd met wolvet, ging zwemmen.

Vanaf het moment dat Agneta aankomt in de Florence, blijkt dat de situatie heel anders is dan gedacht. Het gaat namelijk niet om een oudere jongen (om wie het wél gaat, laat ik je zelf uitvinden). Ik vond Einar, Bonnibelle en Fabien geweldige personages, en dan voornamelijk Einar. Ook moest ik hardop lachen om de hilarische gesprekken tussen Agneta en Fabien, die werden gevoerd middels slechte Google Translate-vertalingen. Ik ergerde me dood aan haar partner Magnus (wat een vreselijke man) en haar twee kinderen (of anders gezegd: twee geldwolven). De transformatie van Agneta naar Lavendelwoman (iykyk) vond ik echter bijzonder om te volgen. De manier waarop ze zich niet langer 'onzichtbaar' voelde en eindelijk het gevoel had dat ze echt zichzelf kon zijn.

Wat ik meeneem uit dit boek, is dat het niet uitmaakt hoe oud je bent - je kunt je leven altijd anders inrichten. Kies voor jezelf en voor wat jou gelukkig maakt. Hou niet vast aan wat ‘veilig’ lijkt, maar neem risico’s. Alleen dan is groei mogelijk!

Meer recensies van Charcoziness