Groots en episch
"The Way of Kings" is het eerste deel van 'The Stormlight Archive Series', welke volgens de auteur uit 10 delen zal gaan bestaan. Auteur Brandon Sanderson timmerde zo aardig aan de weg dat hij 'The Wheel of Time' serie van de te vroeg overleden Robert Jordan mocht verder schrijven en afronden. Hij is dus niet alleen bekend met het schrijven van een grootse epic fantasy serie, maar heeft ook het vermogen om een serie naar een goed einde te schrijven.
Mijn kennismaking met deze inmiddels razend populaire Amerikaanse fantasy-schrijver was met het lezen van "Het laatste rijk", het eerste deel uit de (vertaalde) 'Mistborn series'. Dit vroege werk kon mij niet helemaal overtuigen van de schrijverskwaliteiten: het was een rechttoe-rechtaan avontuur maar wel in een bijzondere wereld. Het leek voor een jeugdig publiek geschreven te zijn.
Ik besloot verder te kijken en mijn tanden te zetten in het ebook van 1280 pagina's: "The Way of Kings".
Brandon Sanderson pakt het groots aan. Bij de eerste inleidende hoofdstukken was het voor mij al snel duidelijk dat hij een Plan heeft om een grote serie te schrijven.
Het ebook ziet er prachtig uit: elk hoofdstuk heeft een fraaie boogtekening en er zijn meer dan voldoende tekeningen en kaarten door het boek heen.
Het verhaal leest prettig. Er zijn nogal wat wisselingen in personages. Deze worden weer afgewisseld met intermezzo's van personages die hooguit zijdelings in het verhaal voorkomen.
Knap is dat aan het einde van het boek al deze grote en kleine verhaallijnen bij elkaar komen. Zelfs de quasi-wetenschappelijk genoteerde uitspraken aan het begin van de hoofdstukken vallen hier op zijn plaats.
Hoewel het verhaal op vele momenten voortkabbelde kwam her in het slotgedeelte vrij plotseling een vaart in het verhaal. Ook krijgt de lezer hier aanwijzingen waar de verdere boeken in de serie over zullen gaan. Een echt slot heeft "The Way of Kings dus niet". De verhaallijnen worden netjes bij elkaar gebracht om verder uitgewerkt te gaan worden.
Zover dus alle lof voor Sanderson, waarvan ik ook nog moet vermelden dat hij een bijzonder interessante wereld heeft beschreven. Epic fantasy volgt vaak geijkte quasi-Tolkien plots, maar Sanderson is een verfrissend ander geluid. Zijn dierenwereld is volkomen anders dan anders en hoewel magische wapenuitrustingen niet onbekend zijn weet hij er toch vernieuwende elementen aan te geven.
Dan kom ik tot mijn 'maar'. Halverwege in "The Way of Kings" vroeg ik me af waarom ik in hemelsnaam een serie van een 10 boeken van elk meer dan 1000 bladzijden per boek zou willen lezen. Het is zeker geen slecht boek, maar ik vroeg me wel af of het niet wat compacter had gekund.
Ik voel me als lezer een beetje voor het blok gezet als ik een eerste deel van een serie goed waardeer. Lees ik de rest van de serie verder of niet? En ik denk dat het te maken heeft met bindingsangst: wat mij tegenhoudt of afschrikt is het feit is dat je je als lezer commiteert aan een serie en tijd gaat investeren. Of dat het waard is moet een lezer voor zichzelf besluiten.
Het is een goed boek van een bijzonder vaardige schrijver in een fantastische setting, maar voor mij was het genoeg. Ik rond mijn 3,5 sterren graag naar boven af.