Coup de foudre

ClnMs 02 februari 2025
Een affaire in Parijs is het eerste deel van de nieuwe trilogie van Muna Shehadi. Een boek dat zich afspeelt in het verleden en in het heden, namelijk in 1975 met Helen in Parijs en in het heden met Teresa in Kansas.
Helen grijpt de kans om na haar studie in Parijs te gaan wonen bij haar docente Frans, maar belooft haar vriend Kevin om hierna braaf terug te keren en samen “hun” boerderij te runnen. Ze leert twee bijzondere dames, namelijk Connie en Lilianne, kennen. En ervaart zelf een coup de foudre met Gilles, tijdens haar job in een plaatselijke bloemenwinkel.
Teresa’s herinneringen en de verhalen die haar mama vertelde over oma Tsjernobyl (Helen) zijn héél uiteenlopend, maar toch gaat Teresa mee in de verhalen over Helen die afgespiegeld is als een “egoïstisch monster”. Maar als Helen haar heup breekt en er sprake is van dementie, gaat Teresa toch haar boerderij opruimen. Bij deze klus komt ze uit op porseleinen pop Sarah Bernhardt en foto’s van een jonge Helen, die haar interesse wekken. Maar in haar zoektocht naar de waarheid over Helen’s leven is het zelfs noodzakelijk dat ze de waarheid over haar eigen leven boven tafel krijgt. Is haar moeder een pathologisch leugenaar? Hoe zit het met de relatie met haar vader? Teresa ervaart persoonlijke groei en leert een belangrijke levensles, namelijk neem al je beslissingen op intuïtie en niet op basis van angst.

Het boek kwam voor mij traag op gang en leek hierdoor een voor de hand liggend einde te hebben, maar niets is minder waar. Het boek bevat complexe familie- en/of liefdesrelaties in de ruime zin van het woord, onder het genot van een alcoholisch drankje, op exotische locaties. Het heeft meerdere onverwachte wendingen en Muna verklaart later zelfs dat er veel gebeurtenissen gebaseerd zijn op eigen anekdotes. Ik heb meermaals mijn mening over de personages moeten herzien.

Bedankt @Libelle Leesclub en @harperCollins_holland en @harpercollins_Vlaanderen voor dit recensie-exemplaar.

Meer recensies van ClnMs