Een verhaal dat rustig voortkabbelt
Onderzoeksrechter Antoine Verlaque uit Aix-en-Provence onderzoekt de dood van Étienne de Brémont. De jonge graaf en geliefde documentairemaker wordt levenloos gevonden na een val uit het raam van het kasteel van de adellijke familie. Het is onduidelijk of Étienne is verongelukt, vermoord of dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Daar hoopt Verlaque meer duidelijkheid over te krijgen door de hulp van Marine Bonnet in te schakelen: een hoogleraar criminele psychologie die als jong meisje Étienne goed heeft gekend. Tevens is Marine de ex van Verlaque.
Ondanks hun abrupte breuk worden Marine en Verlaque nog steeds tot elkaar aangetrokken. Deze moeizame liefdesgeschiedenis zorgt voor een diepere laag in het boek waarin de Provence het decor vormt. De prachtige heuvellandschappen, olijfgaarden en lavendelvelden doen je verlangen naar een spontane trip richting het Zuiden. Al is dat niet eens nodig, want auteur M.L. Longworth omschrijft de landschappen zo beeldend dat je ze bijna kunt zien.
Ook de uitwerking van de personages is erg treffend. Hierdoor leer je de karakters uitgebreid kennen en kun je een goed beeld van ze vormen. Tenminste: nadat ik ‘Dood op kasteel Brémont’ las, zocht ik op internet de acteurs op die de rollen vertalen in de verfilming van het boek (ja, er komt een verfilming!). De spelers die op mijn beeldscherm verschenen, had ik ook bij de desbetreffende personages verwacht. Dat heeft M.L. Longworth dus goed gedaan.
Minder goed vond ik dat er later in het boek nog iemand dood is gevonden. Dit keer is er geen twijfel over mogelijk dat het een moord betreft. Echter blijft één van de twee zaken in het verhaal onopgelost. Dit vind ik een gemiste kans. Ondanks dat heb ik onwijs genoten van ‘Dood op kasteel Brémont’. Verwacht geen keiharde thriller met bloederige en schokkende details, maar eerder een verhaal dat rustig voortkabbelt én waarin het onbekommerde Provençaalse leven kleurrijk wordt omschreven.
Kon je net zoals ik het boek moeilijk wegleggen? Wees niet getreurd: ‘Dood op kasteel Brémont’ maakt deel uit van de serie ‘De Provençaalse Mysteries’. De misdaadreeks bestaat momenteel uit twee boeken. Het tweede deel heet ‘Moord op de Rue Dumas’. Je kunt dus voorlopig jouw leeshonger nog even stillen met de zaken die Verlaque en Marine samen proberen op te lossen!