Spannend en mysterieus eerste deel

Confettihoofd Confettihoofd
31 mrt 2022

Vlucht 0113 is van vliegveld Heathrow opgestegen, met New York als eindbestemming. Echter verdwijnt het toestel van de radar en verliest de luchtverkeersleiding ieder contact met het vliegtuig. Sterke aanwijzingen duiden erop dat er op vlucht 0113 een catastrofale explosie heeft voorgedaan. Onbekend is of het gaat om een terroristische aanslag of een ontploffing van buitenaf.

De geliefde en tevens collega van hoofdinspecteur Kate Daniels van politie Northumbria zat in het verdwenen vliegtuig. Kate wil koste wat kost de waarheid boven water halen. Echter bevindt de zaak zich buiten Kates jurisprudentie en wordt ze gedwongen haar afzijdig te houden van het onderzoek. De hoofdinspecteur kan de situatie onmogelijk laten rusten en negeert de orders van haar chef. Hiermee zet Kate haar baan en die van adjudant Hank Gormley op het spel.

‘Spoorloos’ komt gestaag op gang en neemt halverwege het verhaal een onverwachte wending. Echter veroorzaakt een onrealistische reactie van Kate een anticlimax op de spannende ontknoping. De thriller wordt in eerste instantie vanuit Kate verteld, maar soms leest het boek als een meervoudig perspectief. Dit maakt het verhaal erg verwarrend: wellicht had auteur Mari Hannah ervoor kunnen kiezen om een duidelijk onderscheid te maken in de personages bij de start van een hoofdstuk.

In de thriller wordt veel gefocust op Kates gevoelens en minder op de zaak zelf. Daarnaast is het verhaal lastig te begrijpen, omdat er veel wordt gesproken in vakjargon. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om een woordenlijst in het boek op te nemen. Ondanks de genoemde verbeterpunten is ‘Spoorloos’ een spannend en mysterieus eerste deel van een nieuwe thrillerserie rondom rechercheur Kate Daniels die in het Nederlands is vertaald.

Let op: voor deze review kreeg ik een vooruitexemplaar van Luitingh-Sijthoff voor geselecteerde lezers. Het boek ziet er in de boekhandel dus iets anders uit.

Meer recensies van Confettihoofd