Goed stukje geschiedenis

Danielle Danielle
26 apr 2022

In Barbarij

Het is het jaar 1678. De West-Indievaarder Sint Joris vertrekt vol goede moed met een landing Schiedamse jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ten Hoogte van de Kaapverdische Eilanden slaat het noodlot toe: Algerijnse kapers enteren het schip en alle opvarende worden in de boeien geslagen. Na een ris vol ontberingen verdwijnen de Hollandse in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren.
Thomas Hees, afgezant van de Republikein Algerije, probeert uit alle macht een vredesverdrag met de plaatselijke machthebbers te sluiten, om zo de Hollanders koopvaarders in het Middellandse Zee te vrijwaren van piraterij en de Hollandse slaven vrij te kopen. Maar de concurrentie is hevig.

Mijn mening

Het is een stukje geschiedenis waar ik wel wat van wist maar veel te weinig. De auteur neemt ons mee naar het jaar 1678. En laat de tijd waar in men leefde goed zien. Ook het hoe men over de christenen en joden dachten maar ook over Nederlanders. Dat er mensen gevangen genomen werden en dat deze als slaven verkocht werden was wel wat van bekend maar lang niet zoveel. Het boek is erg mooi omschreven en neemt je ook echt mee naar die tijd. Het is een boek wat je wel even voor moet gaan zitten want het is even schakelen ook qua taal.
De auteur weet de karakters van de hoofdpersonen goed neer te zetten en je wordt echt meegenomen in hun leven daar en waar ze aan denken en mee zitten.
Je kunt merken dat er echt tijd is genomen om de verhaallijnen goed en zo dicht mogelijk bij die tijd neer te zetten.

Schrijfstijl

Het is even wennen qua stijl omdat er veel oude woorden en termen naar voren komen maar deze worden goed uitgelegd in het boek. De auteur weet je mee te nemen daar een tijd die ver voor ons ligt met een geschiedenis waar we veel te weinig over weten. Ik heb het nog nooit gehad tijdens mijn geschiedenislessen ( en ik vond geschiedenis erg leuk). Dit boek heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik de ander boeken van deze reeks graag ook nog eens ga lezen.

Meer recensies van Danielle