Dit boek heeft me verrast, geboeid en vermaakt

Daantye 19 mei 2025
Dirty Diana is het eerste naar het Nederlands vertaalde boek in een trilogie gebaseerd op de gelijknamige podcast. In deze roman schetsen Jen Besser en Shana Feste een intiem en eerlijk portret van een vrouw die worstelt met haar langdurige huwelijk en haar seksuele en sensuele plek hierin. We volgen Diana Wood, een 41-jarige vrouw die ogenschijnlijk alles heeft: een carrière, een liefhebbende echtgenoot en een dochter. Toch voelt ze zich behoorlijk vervreemd van haar vroegere, passievolle zelf. De intimiteit met haar man is niet meer wat het ooit is geweest en ze doet vruchteloos een aantal pogingen om de verbinding weer te herstellen. Dan herontdekt ze haar vroegere kunstproject waarbij ze vrouwen interviewt over hun diepste verlangens en hun portret schildert.

Besser en Feste wisselen moeiteloos tussen het heden en flashbacks naar Diana’s verleden als aspirant-kunstenares in Santa Fe. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe haar huidige situatie is gevormd door eerdere keuzes en compromissen. De schrijfstijl is vlot en vloeiend. Diana’s zoektocht doet je stilstaan bij het belang van zelfreflectie, persoonlijke ontwikkeling en het onderzoeken van je persoonlijke verlangens.

De personages zijn herkenbaar, waarbij Diana’s karakter bijzonder goed is uitgewerkt. De bijfiguren blijven wat meer op de achtergrond. De dynamiek binnen langdurige relaties wordt op een herkenbare en geloofwaardige manier beschreven. Besser en Feste geven op open en eerlijke wijze een inkijkje in de thema’s van huwelijk, verlangen en zelfontdekking.

Dirty Diana is een verrassend boek waarin redelijk veel spice voorkomt, maar dan wel op een elegante wijze. Voor wie nog niet eerder een spicy boek heeft gelezen, is dit een uitstekende kennismaking. Als je daarentegen niks met spice hebt, kun je dit boek beter laten liggen. Eromheen lezen is geen optie.

Dit boek heeft me verrast, geboeid en vermaakt.

Heel veel dank aan @zininfeelgood en @lsuitgeverij voor het recensie-exemplaar

Meer recensies van Daantye