Zoektocht naar verbinding
Voor de leesclub de boekenreizigers mocht ik het boek Tranen van een Feniks van Ema Sinderlarova lezen
Het verhaal is geschreven vanuit Emma een vrouw die geboren is in Tsjechië en geëmigreerd is naar Nederland voor de liefde. Tenminste dat denkt ze. Ze beschrijft haar leven nu en dat van vroeger. Een klein deel gaat over haar jeugd in Tsjechië en hoe dit achter het toen nog ijzeren gordijn ging. De eerst man waarvan ze dacht de liefde te hebben gevonden en haar naar het mooie rijke Nederland bracht. Dit was totaal niet wat ze ervan verwacht had en de relatie was zeer niet oke. Ze komt daarna vrij snel in een andere relatie dit helaas ook niet stand houdt en naar nog een paar relaties komt ze uit bij de de man waar ze nu nog mee is. Duidelijk aan alle stukjes uit haar verleden en heden is dat de liefde een moeilijk onderdeel is. Emma heeft zat liefde te geven maar weet niet altijd hoe ze dit moet doen. De mannen in haar leven vallen als en blok voor haar schoonheid en naïviteit zo lijkt het. Deze mannen maken dan ook hier graag gebruik en ook wel misbruik van.
De ondertitel van het boek “zoektocht naar verbinding” is echt wel een groot deel waar het boek over gaat. Emma voelt zich de Feniks in het verhaal en zoekt haar hele leven al de verbinding met haar eigen maar ook met haar omgeving. Ze vindt het lastig om dit goed te uiten en loopt hier ook regelmatig in vast. Soms is het een waar ze zelf iets aan kan doen maar ook de omgeving heeft hier invloed op.
De schrijfster Ema heeft de uitdaging aangegaan om dit boek te schrijven in het Nederlands. Dit maakt dat het lezen van het boek soms een uitdaging is Ik heb even moeten wennen aan de verspringingen van tijd. Dit lijkt soms van de hak op de tak. Emma heeft geen makkelijk leven gehad en er zijn stukken in het boek die echt pittig zijn. Ik begrijp waarom ze het boek heeft willen schrijven. Het is in vele opzichten niet een makkelijk boek om te lezen.