Feeney op haar sterkst: leugens, lagen en levensgevaar

Daphne Lippmann 05 september 2025
Casus:
Twintig jaar na de ontvoering van een baby wordt een vrouw vermoord in een verzorgingstehuis. De koppige Edith wil ontsnappen, haar verzorgster Patience kan de waarheid niet van een leugen onderscheiden, en dochter Clio houdt iedereen op afstand. Drie vrouwen met geheimen, één mysterie dat hen samenbrengt en een verleden dat niet loslaat.

Sfeerscan:
Een gelaagde psychologische thriller vol onbetrouwbare vertellers en langzaam onthulde verbanden. Sfeervol, mysterieus en typisch Feeney: je weet nooit wie je kunt vertrouwen, en toch blijf je doorlezen.

Symptomen:
- Even inkomen door de vele POV’s, maar daarna juist een sterk punt
- Dynamische mix van tijdlijnen en perspectieven
- De verhoudingen tussen de personages boeien minstens zo veel als de moord zelf
- Gelaagde plottwist: niet overdreven, wel bevredigend
- Vlot geschreven, leest prettig door

Daphne’s Diagnose:
Een heerlijke Feeney die me precies gaf wat ik hoopte: een verhaal dat je langzaam door de lagen heen trekt. Het kostte even tijd om in te komen, maar daarna werkte de veelheid aan perspectieven juist versterkend. De twist zat goed in elkaar en voelde niet overdreven. Vooral de focus op de verhoudingen tussen de vrouwen maakte dit boek verfrissend.

Voorgeschreven aan:
Lezers die houden van psychologische thrillers met meerdere lagen, waarin relaties en geheimen net zo belangrijk zijn als de misdaad.

Niet geschikt voor:
Iedereen die snel afhaakt bij meerdere POV’s of een constant hoog spanningsniveau verwacht.

Bijsluiter:
TW: ouderenzorg, leugens/manipulatie, ontvoering