Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Prima zomerse roman met veel diepgang

debibvanlouise 20 juli 2024
Na de geboorte van haar eerste zoon begon Sarah Morgan met schrijven en zie haar nu... Wisten jullie dat New York haar favoriete stad is? In haar nieuwste boek neemt ze ons echter mee naar Cape Cod.

Korte inhoud

Lily heeft niet bepaald haar droomjob te pakken: huizen poetsen op Cape Cod. Eigenlijk wil ze kunstenares worden, maar haar ouders vinden dat geen goed plan. Om kosten te sparen logeert ze in een verlaten cottage tussen de duinen. Ondertussen besluit de familie van Cecilia een groot feest te organiseren voor haar zeventigste verjaardag. Cecilia heeft er absoluut geen zin in en vlucht daarom naar het vakantiehuis op Cape Cod waar zij en haar echtgenoot Cameron ooit zo gelukkig waren. Omdat Cecilia onverwacht bij de cottage aankomt, wordt Lily bijna betrapt. Lily bekent uiteindelijk wat ze gedaan heeft en de twee vrouwen worden ondanks hun leeftijdsverschil al snel vriendinnen. Plots voegt Cecilia’s kleinzoon Todd zich bij hen en laat dat net de jongen zijn op wie Lily stiekem verliefd is….

Oordeel

In ‘Die zomer met jou’ leren we in het eerste hoofdstuk de jonge Lily kennen. Zonder dat ze het weet, logeert ze stiekem in de cottage van Cecilia, de grootmoeder van haar jeugdliefde Todd. Als Cecilia onverwacht arriveert, weet Lily zich even geen raad. Gelukkig sluit Cecilia al gauw Lily in haar hart en mag ze er blijven logeren. Het verhaal wordt verteld vanuit Lily’s en Cecilia’s perspectief, maar ook vanuit dat van Kristen, de dochter van Cecilia. Daardoor beleven we het verhaal door de ogen van drie generaties, ieder met z’n eigen kijk op het leven. Door de afwisseling van de perspectieven leer je de drie vrouwen goed kennen. Er zit geen patroon in de alternering, maar dat zorgt er net voor dat het verhaal heel natuurlijk aanvoelt. De dynamiek tussen Lily, Cecilia en Kristen is helder. Vooral de connectie tussen de hoofdstukken van Cecilia en Kristen is interessant, omdat blijkt dat moeder en dochter veel niet weten van elkaar.

Lily, Kristen en Cecilia hebben elk hun eigen problemen, die allemaal uitgebreid aan bod komen. Vooral op emotioneel vlak hebben ze het niet gemakkelijk. Thema’s als falen, angst, eenzaamheid en rouw worden aangekaart. Ook al is dit een feelgoodboek, Morgan durft het te hebben over bijvoorbeeld de huwelijksproblemen van Kristen. Dat maakt het verhaal heel geloofwaardig en herkenbaar. Lily heeft last van paniekaanvallen, haar ouders steunen haar droom om kunstenares te worden niet. Cecilia heeft dan weer recent haar man Cameron verloren en weet niet goed hoe ze verder moet met haar leven. Ze stond altijd in zijn schaduw, omdat hij een beroemde kunstenaar was. Door Lily, Kristen en Cecilia levensecht te beschrijven krijgt het boek veel diepgang.

Via de hoofdstukken van Lily maken we kennis met haar grote liefde Todd, Kristens zoon en Cecilia’s kleinkind. We krijgen geen inkijk in zijn gedachten, maar door de dialogen met Lily leren we hem toch relatief goed kennen. Zijn band met Lily ontstaat op een geloofwaardige manier, als lezer hoop je op een goede afloop voor de twee. Heel fijn in dit boek is dat de drie vrouwen op een rustige manier evolueren en hun plekje proberen te vinden in het leven. In eerder werk van Sarah Morgan was dat misschien niet altijd het geval, maar hier is dat aspect echt prima uitgewerkt in combinatie met de mooie beschrijvingen van Cape Cod.

Ten slotte maakt de vlotte schrijfstijl van Morgan het boek compleet en vlieg je zo door het verhaal heen. Het verteltempo is precies goed gekozen: je kan alle gebeurtenissen prima vatten en hebt geen enkele keer het gevoel dat iets te snel verteld wordt. Midden in het boek laat Morgan het perspectief van Kristen even links liggen en dat voelt wel even vreemd aan. Des te meer word je verrast als Kristens verhaal verdergaat. Doorspekt met tal van levenswijsheden nadert het verhaal het mooi afgewerkte einde. Morgan heeft een uitstekende zomerse roman geschreven die je doet nadenken over je eigen leven.

Conclusie

5 sterren
‘Die zomer met jou’ is een prima feelgoodverhaal met veel diepgang, perfect om in de zomer te lezen. De personages sluit je snel in je hart. Wegdromen gegarandeerd!

Meer recensies van debibvanlouise

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

Een roman over de urgentie die twee twintigers voelen om de wereld te verbeteren, en alle idealisme, ambitie en frustratie die ze ervaren in hun zoektocht

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.