Spitsvondige voorzetten en scherpzinnige humor!
Roger, in een vorig leven nog een matig begenadigde linksback droomt ervan dat zoon Danny via de plaatselijke voetbalploeg het ver zal ‘schoppen’ in de voetbalwereld, als betere versie van zichzelf, alles moet wijken voor ‘de Heilige Carrière’ :
“Als ge de boeken van Wiel Coerver goed leest, dan weet ge dat alle voetballers die een hoog niveau hebben gehaald, van de drank en de sigaretten zijn afgebleven,’ waarschuwde Roger toen hij op een middag toch tabaksgeur meende te kunnen herkennen in de met muntkauwgom gecamoufleerde happen lucht die Danny opvallend nadrukkelijk door zijn neus naar buiten blies.”
Het boek vormt, doorspekt met smakelijk Vlaamsch- als potten confituur uit den Unic, en winkelen in de Sarma- een opeenvolging van gedetailleerde beelden, perfect herkenbare memoires en oude foto’s ( als het café van verslenste Bertha, en lichtmasten met te veel aantrekkingskracht voor te veel toeschouwers.
Ik denk dan spontaan aan : https://sporza.be/nl/2020/04/20/geschiedenis-sporting-lokeren/ 1976 : Lokeren – Barcelona 2-1).
De geur van hamburgers en vergooid bier stijgt uit het boek. Waarin een verloren gewaaid tombola-lotje de perfecte bladwijzer zou zijn. De studs verdrinken in het zompige polderveld van Kromkerke, zijn weiden en koeien, gewrongen tussen Poperinge en Ieper.
Als de bekerwedstrijd tegen Anderlecht zich aanmeldt, moet zoon Danny geprepareerd worden ! Ouwe opnames van Sportweekend ! Gegniffel : toen was’t nog geen Extra-‘tème’ ;o)
Met beeldjes en kaarskes voor de Heilige Rita.
En dan maakt Danny een wereldgoal! Alles verandert…
De spitsvondige voorzetten en oh zo herkenbaar Vlaams maken het tot een scherpzinnig tragikomisch boek vol humor en een hoofdfiguur om –begot- compasje mee te krijgen.
Met veel plezier gelezen en een echte aanrader !
Knap debuut als auteur van Patrick Vandewalle, tevens ook muziekjournalist bij krant HBVL.