Slotdeel

Demi Stein 28 mei 2025
Recensie is oorspronkelijk gepubliceerd op: https://meerboekenblog.nl/recensie-young-adult-to-die-for/

To Die For is het laatste deel in de Street Academy-trilogie waarin ik veel spanning en sensatie verwachte.

De trilogie is een zogeheten Slasher serie waar je de nodige moorden en bloederige scenes kunt verwachten. De voorgaande delen bewezen dit maar al te goed. In het slotdeel is het dan ook de vraag wat er allemaal nog gaat gebeuren en wie van de meisjes uiteindelijk overblijft.

Shay en Gigi hebben een pittige tijd achter de rug maar beginnen ‘vol goede moed’ aan een jaar waarin ze de kans krijgen om met een van de grootste artiesten te werken. Zij zijn echter niet de enige die deze ambitie hebben, dus er wordt hard gestreden om de kans te kunnen pakken. Ondertussen speelt er in het achterhoofd van Shay en Gigi nog altijd wat er gebeurd is en dat de ‘Cluedo moordenaar’ nog altijd niet opgepakt is.

Het duurt niet lang voordat we in To Die For lezen over de moordenaar. De spanning bouwt zich razendsnel op en dat moet ook wel, het is immers het slotdeel en er hoeft nog maar één personage vermoord te worden om de ‘final girl’ te realiseren.

De ontknoping
De boeken in de Street Academy-trilogie zijn kort maar krachtig dat geldt ook voor het laatste deel. Je weet als lezer dondersgoed dat de losse eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Het tempo in To Die For lag voor mijn gevoel nog hoger dan in de voorgaande delen waardoor de gebeurtenissen zich vlot opvolgden en dit soms ietwat onrealistisch aanvoelde.

De ontknoping zelf is goed uitgewerkt. De uiteindelijke moordenaar heb ik niet zien aankomen en dat vind ik altijd een positief iets in thrillers! Het boek had wat trager en daarmee wat dikker gemogen van mij – zodat de opbouw naar het slotdeel wat meer aandacht kon hebben en het wellicht nog zenuwslopender was geweest – maar dit past niet bij de twee voorgaande delen.

De schrijfstijl van Chinouk Thijssen is, evenals in de voorgaande delen, zeer toegankelijk en gemakkelijk te volgen. Het is overduidelijk geschreven voor een jongere doelgroep en daarom raad ik dit boek ook sterk aan voor jongeren die graag een kort maar krachtig (en verrassend) verhaal willen lezen. De doorgewinterde professionele volwassen thrillerschrijver kan mogelijk al bedenken wie de moordenaar is, daarvoor zijn deze boeken dan ook minder geschikt.

To Die For is een prettige afsluiter van een spannende jeugdslasher trilogie waar ik mij zeer goed mee vermaakt heb. Thijssen is een goed voorbeeld voor jongeren om te laten zien dat boeken niet saai en langdradig hoeven te zijn, dat bewijst ze wel weer opnieuw met deze trilogie.

Meer recensies van Demi Stein