Adem

DeniseM 11 november 2025
Wanneer Marieke bijna vijftig wordt, had ze het zich heel anders voorgesteld. Van binnen worstelt ze met eenzaamheid, haar scheiding, het moederschap en haar seksualiteit. Dat is niet wat de buitenwereld ziet; die ziet een succesvol schrijfster van wie het leven op rolletjes loopt. Wanneer ze Harry ontmoet, weet ze het niet meer. Ze is meteen verliefd op deze knappe man. Met hulp van haar therapeut besluit ze het heft in eigen hand te nemen en voor de liefde te gaan. Ze realiseert zich dan nog niet dat dit veel meer impact heeft dan ze denkt…

In Adem lezen we over Marieke, een succesvolle auteur. Ze is net gescheiden van haar ex en moeder van Teuntje, haar dochter die inmiddels richting volwassenheid gaat en haar eigen pad bewandelt. Marieke zit met zichzelf in de knoop en besluit weer in therapie te gaan. Ze heeft het over haar ouders, met wie ze een moeilijke band heeft, haar broer, haar net gestrande huwelijk en haar leeftijd met de bijbehorende menopauze. Wanneer ze Harry, een succesvol acteur, ontmoet en een relatie met hem krijgt, voelt ze zich beter in haar vel. Harry windt er geen doekjes om en is vastbesloten snel te trouwen. Dat er iets niet helemaal in de haak is, lijkt haast een gegeven.

Noort heeft een vlotte schrijfstijl en je leest dan ook snel door Adem heen. Een thriller zou ik dit boek niet bepaald noemen, er is sprake van weinig spanning gedurende het verhaal. De lezer wordt wél getrakteerd op een pure, rauwe en soms ietwat grove Marieke, die het leven van een vijftiger zonder blad voor de mond vertelt. De schrijfwijze is op sommige momenten humoristisch van aard, maar bovenal direct, hard en puur geschreven. Hoewel de verhaallijn dun is en niet al te veel diepgang heeft, heb ik dit boek met plezier gelezen.

Adem wijkt af van de andere boeken die ik van Noort heb gelezen, maar niet per se op een negatieve manier. Ben je op zoek naar een puur en rauw boek? Dan is Adem wellicht iets voor jou!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.