Een tijdloos sinterklaasverhaal
O, oh! Als Sinterklaas en Piet met de boot onderweg zijn van Spanje naar Nederland gaat het helemaal mis: een vreselijke storm steekt op en de stoomboot raakt op een klip. Wonder boven wonder worden ze opgemerkt door een Frans vissersbootje.
De Franse vissersman brengt Sint en Piet persoonlijk naar Amsterdam. Hoewel de volwassenen daar hen niet zien staan, ontdekken de kinderen al gauw wie er in Nederland aangekomen zijn. Allemaal vrolijken ze Sint en Piet op met hun mooiste liedjes, halen ze hun leukste speelgoed tevoorschijn en vullen ze daarmee de zak van Sinterklaas. Ze huren zelfs een nieuw pak voor hem en Piet! Zo wordt het Sinterklaasfeest toch nog gered. Sterker nog: het wordt het de heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar!
Een heerlijk, tijdloos sinterklaasverhaal van Annie M.G. Schmidt waar mijn kinderen (en ik) van hebben genoten.
Er zullen misschien mensen zijn die haar verhaaltjes wat ouderwets vinden, maar juist dat vind ik er zo charmant aan. Haar schrijfstijl voelt zo vertrouwd, haar karakters zijn compact en toch heel divers en haar verhalen in zijn geheel sluiten naadloos op de leefwereld van kinderen aan. Behalve dat dit verhaal over Sinterklaas misschien ietwat voorspelbaar is en niet een uitzonderlijk originele insteek heeft, kan ik er dus weinig ‘negatiefs’ over zeggen.
En zelfs met dat minimale puntje van kritiek moet je bedenken dat dit een herziene editie is en dat het oorspronkelijke verhaal al geschreven is in 1968. Voor die tijd ongetwijfeld origineel. En net als haar andere verhalen en karakters tijdloos: zelfs 50 jaar later genieten we nog net zo hard, of misschien wel meer nog, van Annie’s werk.
Het fijne aan dit Sinterklaasverhaal is dat het een keer niet Sint en Piet zijn die voor de cadeautjes zorgen, maar de kinderen zelf. Daarmee is het niet alleen een gezellig verhaaltje over pakjesavond, maar zit er ook een educatief element in. Het laat zien dat het niet alleen leuk is om te krijgen, maar ook om te geven. Want kijk eens hoe blij Sint en Piet worden van al die hulp die de kindjes hen bieden! En hoe leuk is het vervolgens dat de kinderen tóch cadeautjes krijgen, namelijk iets dat door een ander kind gegeven is?
Ook het Franse echtpaar biedt Sint en Piet hulp zonder er iets voor terug te verwachten. Naast een spannend begin van het verhaal, waarin het schip zinkt en de cadeautjes vergaan, zorgt dit voor een hartverwarmend plot met een prikkelende boodschap, voor zowel kinderen als volwassenen.
De illustraties van Noëlle Smit in dit prentenboek zijn erg speels en kleurrijk. Net als de illustraties van Fiep Westendorp kan je er van alles op zien en zit het vol details. Ondanks dat ik de combinatie van Annie en Noëlle erg geslaagd vind (net als bij het prentenboek Een mug op de brug -> ook een aanrader, mocht je die nog niet kennen!), overtreft voor mij tot dusver niemand Fieps tekeningen. Maar goed, je moet toch ook iets te wensen over houden ;-)
Kortom: De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar is een heerlijk boek om met pakjesavond of voorafgaand aan 5 december te lezen met je kinderen om alvast in de sfeer te komen. Voor de allerkleinsten is het misschien nog een beetje moeilijk: de teksten per pagina zijn vrij lang, dus je kleuter moet zich zeker wel even kunnen concentreren. Maar vanaf een jaar of vier/vijf is het zeker geschikt!
Er zijn dit jaar meerdere mooie prentenboeken uitgekomen met Sint en Piet in de hoofdrol en ik heb ze lang niet allemaal gelezen. Maar als je er dan een moet kiezen, is dit in ieder geval eentje die absoluut de moeite waard is. Iedereen die Annie’s werk enigszins kent, weet dat je er nog jarenlang leesplezier van zult hebben.