een soort van recensie ofzo: Robin Hood (11+)
Tja… Waarom ga ik deze lezen? Gewoon. Heb ik zin in. Daarom.
Door het sluiten van de autofabrieken in het ooit succesvolle Locksley raakt de stad in verval. Guy Gisborne heeft de kans alle macht in handen te krijgen en dat heeft hij gedaan. Zelfs die van de politie. En dat terwijl hij een zakenman is. Geld. De stad verandert in een corrupte bedoeling en de vader van Robin komt in opstand. En dan wordt hij opgepakt. Robin vlucht het Sherwoodbos in en gaat het opnemen tegen Gisborne en de corruptie.
In 264 pagina’s en 57 hoofdstukken ga ik te weten komen hoe Robin Hood Robin Hood wordt. Maar in een andere wereld dan ik ken van de klassieke vertellingen. Nou ja... eigenlijk ken ik alleen die van Disney en die ene verfilming met dat waanzinnig foute (stiekem prachtige) lied van Bryan Adams.
Vanaf het eerste moment is dit míj́n Robin Hood. Ik ben niet aan het zeuren over dat het niet precies zo is als het “origineel”. Nee. Gewoon lekker lezen met kneiter veel actie! Want dat is wat ik krijg! Actie!
In deze bewerking van @robertmuchamore krijg ik het beeld van Detroit (maar wees niet bang Robin Hood puristen! Het speelt zich gewoon af in Engeland!). De ooit succesvolle stad met autofabrieken staan leeg. De armoede neemt toe en is dus een makkelijke prooi voor corruptie en rare machtsverhoudingen. Dystopisch is het! Dat woord las ik laatst en ik dacht: “Dat woord ga ik gebruiken! Dan klink ik vast als een echte intellectuele kinderboekenrecensent!”
Gisborne is slecht. In en in en ik doe er gewoon nog een in bij slecht. De rillingen gaan over m’n lijf. En zijn sadistischste gedrag wordt overgenomen door zijn hele gevolg. En dat zorgt voor heftige momenten. Robin Hood vind ik dan ook vooral voor de stoerdere lezers onder ons. Voor diegene die niet terugdeinzen voor machtsmisbruik, martelingen, kogelregens, rellen, gevechten en gewonden.
Ik moet zeggen dat ik sommige namen wat lastig vind. Ardagh bijvoorbeeld. Maar die noem ik Ard. Opgelost. Niet zo zeuren nu! Het is gewoon een tof verhaal, met toffe karakters en levendig geschreven actie! En in het voorjaar komt #2! #zinin