Een interessant en intelligent verhaal

Deveney 25 juli 2025
Via treffende voorbeelden - en af en toe een flinke knipoog - brengt Bervoets je naar een wereld van aandelen, hebzucht, geldzorgen en geldstress. Een scherpzinnig verhaal!

Ellie en Freya kennen elkaar nog van de middelbare school. Wanneer ze ieder om hun eigen reden geld nodig hebben, besluiten ze de beurs naar hun hand te zetten. Ellie tipt Freya over een aandeel dat waarschijnlijk snel meer waard zal worden. Maar al snel wordt iedereen die dat aandeel bezit getroffen door akelige kwalen.

Mensen hebben allemaal hun eigen redenen om geld te verdienen. Al zijn Ellie en Freya’s redenen niet vergelijkbaar, hun manier om tot een som geld te komen is wel hetzelfde: Matador.

Matador blaast hun relatie een nieuw leven in, maar tegelijkertijd wordt vriendschap an sich onder de loep genomen. De interessantste kwestie die naar mijn mening opkomt, is: wat gun je een vriend? Daarnaast heb ik mezelf meermaals afgevraagd wanneer je iemand als vriend ziet.

‘De kleinere verhaallijnen’ binnen het boek maken dit verhaal rond, waarbij ik de knipoog naar (vermoedelijk) VanMoof het meest kan waarderen. Vooral in het licht van beursgenoteerde bedrijven, had de auteur bijna geen beter voorbeeld van Nederlandse bodem kunnen kiezen. Een verhaal over aandelen binnen een verhaal over aandelen!!

Het boek voelt niet informatief aan, maar je leert wel degelijk meer over de invloed van grootmachten, wat negatieve aandacht met de koers kan doen en uiteindelijk wat spanning met de belegger zelf doet. Wat Ellie betreft lijkt ze te leven met een soort obsessie. Daarnaast heeft Freya last van the fear of missing out.

Lijkt liefde te ontbreken? Dan is dat een verkeerde illusie, want ook daar heeft de auteur aan gedacht. Een klein onderdeel, maar wel relevant: want als je dat geld eenmaal hebt, is liefde dan ook niet te koop?

Ik wil al Bervoets’ boeken kopen en lezen, want dit boek is kritisch, eerlijk & intelligent.

*ik ontving dit boek als recensie-exemplaar.

Meer recensies van Deveney