Een klein, lief verhaal
Een klein, lief verhaal voor tussendoor: Pachinkohal. Dit boekje is van dezelfde auteur als Winter in Sokcho, alleen gaat het in dit boek om een zomer in Tokio.
Het verhaal leest ontzettend snel weg doordat de hoofdstukken kort zijn en de schrijfstijl gemakkelijk. Zo snel, kort en gemakkelijk dat ik pas achteraf over de boodschap van het boek ben gaan nadenken.
Voor mij gaat dit boek over familie en in hoeverre je elkaar, en jezelf, eigenlijk (niet) kent. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van twee banden: Claires band met haar familie en Claires band met de kleine Mieko. Met allen wil Claire graag een relatie opbouwen en ze denkt dit te kunnen bereiken door bepaalde activiteiten te ondernemen. De vraag is eigenlijk: voor wie onderneemt ze die activiteiten? Ik denk voor zichzelf en dat zou het boek een mini zoektocht maken naar Claires roots, wensen en invulling van het leven.
Bovenal is het verhaal lief, schattig en in enige mate verbindend. En wellicht is een diepere boodschap niet bedoeld. Ik kreeg in ieder geval een fijn gevoel door dit boek.
Ik had Zomer in Tokio ook wel een leuke titel gevonden naast Winter in Sokcho.
Ik had Zomer in Tokio ook wel een leuke titel gevonden naast Winter in Sokcho.