Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een indringend verhaal met enige lading en spanning

Diane Kooistra 19 april 2024
Frances Sanders is theaterregisseur en vertaalt, bewerkt en schrijft toneelstukken. De man die weg moest is daar debuut.

Het verhaal begint met de executie van Jacob Dirkmaat. Hij is de grootvader van Frances Sanders en rondom zijn leven en overlijden zijn veel vragen die onbeantwoord bleven. Als er brieven worden gevonden van hem en zijn hospita wil Sanders weten hoe het zit. Ze gaat op onderzoek uit en begint haar verhaal bij haar overgrootvader die het zakelijk heel goed deed. Zijn zoon Jacob heeft minder geluk. De crisis in de jaren dertig speelt hem parten. Hij vertrekt naar Oostenrijk en lijkt het daar goed te doen tot hij op een dag gearresteerd werd en de doodstraf kreeg. Maar dan houdt het verhaal niet op…..
De titel van de man die weg moest had de kern van het verhaal niet beter kunnen treffen, het gaat hier om de vraag of hij werkelijk zo’n misdaad begaan had dat hij de doodstraf verdiende of dat hij de doodstraf kreeg omdat bepaalde mensen hem uit de weg geruimd wilde hebben.


“hyperinflatie, de beurskrach en nu de Anschluss: mijn grootvader had er een zeldzaam talent voor om steeds weer op het verkeerde kruispunt van de geschiedenis te belanden.

“De kleindochter van Jacob gaat op zoek naar de achtergronden van het verhaal en dat doet ze door het lezen van de brieven die gevonden worden, boeken, krantenartikelen en door met haar man naar Wenen te gaan.

Hierdoor ontstaat er een indringend verhaal met enige lading en spanning, de lezer wordt ook nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal. De brieven van haar opa maken het emotioneler en persoonlijker. Het laat zien hoe een oorlog echt weer generaties door kan werken in de levens van de nabestaanden en zo is er weer een verhaal geschreven dat niet vergeten mag worden.
De mysterieuze geliefde die er alles aan doet om de executie te voorkomen en hierover ook brieven heeft gestuurd naar de familie geeft het verhaal nog een extra laagje, het ging niet alleen om de familie in Nederland die hem zal missen maar ook om mensen in Oostenrijk die hij heeft leren kennen. De machteloosheid spat ervan af! Ook wordt Jacob niet echt alleen met positieve punten beschreven, zijn drang naar luxe en macht, het alleen laten van zijn kinderen en zijn andere karaktereigenschappen worden ook eerlijk beschreven.
De schrijfstijl van Frances leest prettig, ze laat zien dat ze uitgebreid research heeft gedaan maar laat tussen de regels door ook blijken dat het verhaal haar best raakt.

Voor liefhebbers van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog maar ook voor liefhebbers van verhalen over de geschiedenis van het begin van de vorige eeuw

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra