Ontroerend en confronterend herkenbaar voor mensen die zelf tot een buitengewoon gezin horen.

Diane Kooistra (dianesboekenhoekje) Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)
22 mrt 2026

Non-Fictie recensie

Buiten gewone gezinnen van Diego González-Clark
@pepperbooks

Diego González-Clark (1992) is acteur, podcastmaker, columnist, model én alleenstaande vader van Sem. In de podcast Inclusief Ouderschap en zijn columns deelt hij zijn ervaringen over ouderschap in de breedste zin van het woord. Hij is ambassadeur van Stichting Wereldouders.

In dit boek nodigt González de lezer uit om verder te kijken naar de kaders die ons in onze jeugd zijn meegegeven en hij beschrijft in het boek leuke quotes tussen Sem en Papito die zo op een tegel zouden passen en een glimlach op het gezicht van de lezer zullen laten zien.
Het wordt echt gewaardeerd dat de auteur er een persoonlijke reis van heeft gemaakt waar de lezer aan deel mag nemen.
Gonzales vertelt hoe hij zelf ook niet anders wist dan dat je een vrouw nodig hebt om een gezin te stichten. En dat patronen heel eenvoudig zijn. En dan ontdekt hij, kinderwens of niet, dat hij niet op vrouwen valt.

“Maar dan krijgen we dus ook geen kleinkinderen?”

Wat volgt is een persoonlijk verhaal over zijn adoptieprocedure want zijn partner heeft ook een kinderwens. Tranen stromen over mijn wangen want het is een bron van herkenning voor mij als adoptiemoeder. Wat is het toch bijzonder om dit mee te hebben mogen maken.
Uiteindelijk adopteren ze een jongen uit Nederland. Sem.
Tijdens de gebeurtenissen daarna staat zijn gezin centraal en blijft de persoonlijke manier van het beschrijven van de situaties van kracht. Echt boeiend om te lezen en moeilijk om tussendoor los te kunnen laten. Zelfs in dit boek zitten mooie onverwachte plottwists.
Gonzales balanceert tussen alleenstaand ouderschap, werk en het omgaan met nieuws uit de media rondom misverstanden rondom adoptie, pleegzorg en fertiliteitstrajecten. Het is dan ook echt spannend of Sem bij hem mag blijven.

‘Dank je wel, ik ben de vader van mijn zoon. Fijne dag nog.”

Dat alles doet hem besluiten om alles te documenteren en dit boek en zijn podcast zijn nu een feit.
Door eerst zijn eigen verhaal te delen zorgt hij voor een opening voor elke lezer, hij praat echt zelf vanuit zijn beleving en toont respect voor de keuzes van anderen.
Hij legt de verschillende voorbeelden van ouderschap uit aan de lezer en laat zien dat hier veel studie aan vooraf is gegaan.

Een mooi beschreven en rauw verhaal over ouderliefde door stormen heen. Het is ontroerend en confronterend herkenbaar voor mensen die zelf tot een buitengewoon gezin horen.

Meer recensies van Diane Kooistra (dianesboekenhoekje)