Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het psychologische spel en het bijzondere plot maken van dit boek een mindf*ck

Diane Kooistra 23 september 2023
Lauren loopt op een dag nietsvermoedend met haar zoontje naar huis als er ineens gewapende mannen om haar heen staan. Haar zoontje wordt meegenomen in hun huis en na een korte onderhandeling mag zij zijn plek innemen. Wat volgt is een spannende week waarin gijzelnemers en gegijzelden met elkaar in contact komen en er onderhandeld wordt totdat Lauren zelf door terugblikken achter de reden van deze gijzeling komt. En dan ook weet hoe het af zal lopen.

'De deur gaat op slot, de lamp is uit. Ik wrijf vermoeid in mijn ogen, ontsnapping mislukt. Waar ging het mis? Wat hadden we anders moeten doen? Ik weet het niet, feit is dat ik hier weer zit. Voor de zoveelste keer, en ik heb er geen zin meer in.'

Het stockholmsyndroom is een verschijnsel waarbij een slachtoffer sympathie krijgt voor de dader. Hoewel het stockholmsyndroom zich ontwikkelt terwijl het misbruik of de traumatische gebeurtenis gaande is, kan het ook lang daarna nog aanhouden. Dat staat in het woordenboek over deze term en Lina heeft dat prima weten te verwoorden in haar nieuwste boek. Tijdens het lezen zullen er regelmatig wenkbrauwen worden opgetrokken omdat de twee hoofdpersonen heel apart op elkaar reageren. Even vragen of je mag douchen aan diegene die je gegijzeld houdt? Deze en andere reacties lijken enorm onlogisch en niet te kloppen en laten denken dat er niet goed over na is gedacht. Of hoort het bij het stockholmsyndroom? Het is aan te raden om wel door te blijven lezen. Lauren wordt vastgehouden door zes gijzelaars en met een van hen bouwt ze een band op. Is dat toevallig? Omdat Lina het verhaal beschrijft vanuit enkele personen die een rol spelen in het verhaal krijgt het een zekere diepgang. De lezer zal blijven gissen wat de onzekere factoren in het verhaal zullen doen zoals de andere gijzelnemers of de opdrachtgever. Lina is echt in de hoofden van de dader en slachtoffer gedoken en puzzelde een spannend verhaal bij elkaar. Dat kan niet anders dan dat ze dit fenomeen goed onderzocht heeft. Hoewel al snel blijkt wie 'de opdrachtgever' is weet Lina de lezer toch nog op het verkeerde been te zetten. De situatie wordt lastiger te begrijpen voor de lezer als de gijzeling langer duurt en Lauren ineens een bijzondere keuze maakt die misschien wel voor de hand zal liggen maar toch op een aparte manier wordt uitgewerkt in de plot.

Wat in eerste instantie een thriller lijkt zoals er meer zijn geschreven valt Het stockholmsyndroom op omdat het na de gijzeling niet stopt. Het valt erg op door het psychologische spel, sommigen zouden het een mindfuck noemen, en door het bijzondere plot.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra