voor de liefhebber van geschiedenis, natuur en cultuur.
Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont al vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder
In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een reis rondom de Zuiderzee. 150 Jaar later doet Ronald Nijboer de reis over. Met Henry Havard als zijn gids en varend in een historische tjalk gaat hij langs oude en nieuwe kustplaatsen. Hij wil kijken naar wat er gebleven is over veranderd is/
In eerste instantie lijkt de wens om deze reis in een oude tjalk te maken onmogelijk, maar dan komt Nijboer in contact met iemand die hem toch wil helpen. Een nazaat van diegene die Havard ook hielp tijdens zijn reis.
Nijboer ontmoet markante personen die hem meenemen in de verhalen van vroeger en nu. Hij en de lezer leren veel over de geschiedenis. Over hoe steden zijn gebouwd en veranderd en welke stormvloeden daar weer impact op hebben gehad.
Veel rampen zijn lang geleden maar door de persoonlijke verhalen en anekdotes over slachtoffers en overlevenden komt het dichtbij.
In zeven hoofdstukken neemt Nijboer de lezer mee van de Zuiderzee naar de drooglegging van de polder en de gebeurtenissen daarna.
“Op een vreemde manier voelt het alsof Havard me plotseling in de steek laat. Zo hadden we het toch niet afgesproken?”
Nijboer heeft een hele rustige en fijne schrijfstijl, hij laat zijn betrokkenheid bij het onderwerp zien door de verslaglegging die hij doet. De vele bronnen die hij geraadpleegd heeft bevestigen zijn verhaal.
Het boek geeft echt het gevoel dat er een ontdekkingsreis wordt gemaakt.
Hij brengt ook heel actuele kwesties ter sprake. Zoals de problemen rondom het vliegveld van Lelystad.
Hiermee heeft Nijboer een boek geschreven dat een ware ontdekkingsreis is voor de liefhebber van geschiedenis, natuur en cultuur.
Het boek geeft echt het gevoel dat er een ontdekkingsreis wordt gemaakt.