De sfeer in het boek verbindt de hoofdpersonen en de auteurs met elkaar.

Diane Kooistra 11 december 2025
Negen auteurs trokken virtueel naar een dorpje in Engeland om samen een verhaal te schrijven rondom de inwoners en bezoekers van dat plaatsje. Wat ontstaat er dan? Een heel gezellig boek om te lezen.

Zij kregen een blauwdruk van het plaatsje en mochten zelf de rest invullen. Daaruit ontstond een verhaal dat van dit boek een echt Kerstboek maakt.

Om het kasteel van het dorpje te behouden voor de toekomst moeten de bewoners proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het is namelijk ook behoud van het toerisme en inkomens van het stadje, maar dat is het zakelijke deel. Het draait in dit boek vooral om mooie thema’s zoals opnieuw beginnen, omgaan met rouw met andere problemen en het elkaar helpen als familie, buren en dorpsgenoten. Naast de mooi beschreven plaatjes laten de dames ook zien dat het in deze tijd keihard knokken is om het hoofd boven water te houden.

Alle ingredienten zijn aanwezig voor een cozyverhaal en de vraag is dan of de auteurs het zo in elkaar weten te vlechten dat de lezer bijna vergeet dat er meerdere mensen aan gewerkt hebben.
Net als de mensen uit het dorpje is er hier ook goed samengewerkt aan een gemeenschappelijk doel.
In de leesclub die de auteurs organiseerden werd gevraagd om elke dag een verhaal te lezen, dat lukte niet want eenmaal begonnen….vul maar in.

Een ‘shout out’ naar debutante Rien Speulderman die een zeer kwetsbare en persoonlijke invulling heeft gegeven aan haar verhaal wat meerdere lezers (van de leesclub) echt heeft geraakt.

Een leukste verhaal benoemen is lastig, een favoriet personage van mij is Willow, iets jonger dan ik en ze heeft een plantenwinkel en een voorliefde voor klassieke muziek. Ze valt daardoor op tussen de anderen maar ook tussen veel andere personages in kerstboeken.
Dat de pubquiz vaker terugkomt als mede verbindende factor maakt het boek nog leuker omdat het een soort herkenbaar rustpunt is in een verhaal dat meerdere verhaallijnen bevat.
Het einde is mooi en dat werd ook verwacht na het lezen van alle verhaallijnen. Het wordt dan duidelijk waarom het boek zo heet.

Een nieuwe traditie? In ieder geval voor dit jaar een heerlijk leesmoment in kersttijd.

Meer recensies van Diane Kooistra