Advertentie

De 12-jarige Boreas weet het zeker: zijn ouders gaan scheiden. Ze doen de laatste tijd zo raar! Als zijn vader en moeder hem eindelijk vertellen wat er aan de hand is blijkt het om iets totaal anders, maar niet minder ingrijpends te gaan: ze hebben een boot gekocht en zijn van plan om daarmee rond de wereld te zeilen. 
En dan blijkt ook nog dat ze al op heel korte termijn gaan vertrekken, zelfs nog voor Boreas’ afscheid van de basisschool en de eindmusical. 
Boreas heeft weinig zin om afscheid te nemen van zijn vrienden, zijn beste vriendin Merel en de seizoenskaart van zijn favoriete voetbalclub.
Eenmaal onderweg maakt hij spannende avonturen mee: midden in de nacht pikken ze een vluchteling op die Frankrijk probeert binnen te komen, zijn moeder slaat een keer overboord en Boreas doet mee met een tractorrace. 
Maar ondanks dat blijft de heimwee knagen en dat wordt eigenlijk alleen maar sterker als Merel in de zomervakantie een paar weken mee mag op reis. 
Aan het eind van die vakantie mag Boreas van zijn ouders kiezen, gaat hij met Merel mee terug naar Nederland en bij zijn opa en oma wonen, of blijft hij aan boord?

Dit boek was één van de kerntitels van De Kinderboekenweek 2019 en sloot perfect aan bij het thema reizen. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of tien, dus groep 6 of 7 van de basisschool. 
Het is een spannend boek met veel actie. Er gebeurt veel. Boreas maakt veel mee en heeft er een handje van om zichzelf in de nesten te werken. 
De actie en spanning wordt afgewisseld met wat meer introspectieve moment waarop Boreas zich afvraagt waar hij liever is, op het schip of thuis?

Naast een spannend leesboek is dit boek ook heel informatief. In verschillende informatieblokjes wordt uitgelegd welke onderdelen er op een zeilboot zitten, wat de afspraken op het water zijn, hoe je aan de hand van de sterren je richting en locatie kunt bepalen etc.

Boreas en de zeven zeeën is het eerste boek in een serie van vier. Dit boek zal vooral doeners aanspreken, kinderen die van actie en spanning houden. 
Het is een boek dat zich goed leent om klassikaal voor te lezen en de kinderen zo nieuwsgierig te maken om de rest van de serie te lezen.

Reacties op: Spannend en informatief

17
Boreas en de zeven zeeën - Mina Witteman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker