Een must-have voor je schoolbibliotheek

DutchHutspot 24 maart 2020
In 1883 wordt in Amsterdam de Wereldtentoonstelling gehouden. Oftewel de ‘Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling’. Nederland die trots laat zien wat eeuwen koloniale handel heeft opgeleverd.
Syntax Bosselman komt speciaal over uit Suriname om aan deze tentoonstelling deel te nemen. Hem is verteld dat hij als een ere-gast behandeld zal worden en zelfs aan de koning voorgesteld zal worden.
De realiteit is minder verheven. Op het complex krijgt de delegatie uit Suriname een stukje terrein toegewezen waar ze hun ‘leefomgeving’ mogen namaken en als snel blijkt dat ze onderdeel van de tentoonstelling zijn en dat het Nederlandse publiek zich dagelijks aan hen mag komen vergapen.
Delen van het verhaal zijn geschreven uit het perspectief van Syntax Bossleman. Van Syntax Bosselman zijn foto’s bewaard gebleven, maar verder geen aantekeningen. Desondanks gaat Arend van Dam heel voorzichtig en integer om met dit perspectief. Steeds grijpt hij terug op historische gebeurtenissen en vraagt zich hardop in de tekst af hoe Syntax Bosselman dit ervaren zou hebben om hem vervolgens een fictieve stem te geven.

Het boek bestaat uit drie delen: ten eerste zijn er de belevenissen van Syntax Bosselman en zijn metgezellen op de Wereldtentoonstelling. In aparte hoofdstukken in het boek, die los staan van dit verhaal geeft Arend van Dam achtergrondinformatie over de VOC, het stichten van koloniën door Nederland en de betrokkenheid bij de slavernij.
In Nederland zelf mochten geen slaven gehouden worden. Het uitgangspunt van de Republiek was dat ieder mens in beginsel vrij was. Het verhandelen van slaven naar andere continenten en daar geld mee verdienen mocht wel. Dit verklaart waarom ‘de slavernij’ voor veel Nederlanders toen en nu een ver van mijn bed show is, terwijl Nederland daar toch, aantoonbaar, een groot aandeel in had.
Al deze hoofdstukken zijn verhalend en zijn heel geschikt om in de klas voor te lezen.
Tot slot legt Arend van Dam in een aantal hoofdstukken uit hoe het boek ontstaan is. Waar hij onderzoek heeft gedaan, welke bronnen hij heeft gebruikt en een verslag van zijn reis naar Zuid-Afrika. Dit gedeelte, wat ik zelf uiteindelijk het leukste stuk van het boek vond, geeft als het ware een kijkje in de keuken. Hoe is dit boek tot stand gekomen? Welke keuzes heeft de schrijver gemaakt? In hogere groepen kan je daar met de kinderen over doorpraten. Wat vind je daarvan?

Het boek is van kaft tot kaft te lezen, maar je kan ook de drie verhaallijnen apart lezen. Hij boek is zo ingedeeld dat je makkelijk door kan bladeren.
Dit boek is multi-inzetbaar. Het is een prachtig leesboek, maar ook een bronnenboek. Je kan er hele projecten en werkstukken op baseren (en daar zijn ook weer pakketten voor) Maar het is vooral een boek dat de lezer op een rustige, weloverwogen manier laat nadenken over de Nederlandse geschiedenis.

Meer recensies van DutchHutspot