Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het leven is fijn met boeken en met wijn!

Edith 21 april 2024
Laat je door Linda Winterberg betoveren door de prachtige wijnstreek Rheingau in Duisland. Snuif de cultuur op, geniet van de mooie wijnvelden, laat de geschiedenis op je inwerken en proef de beroemde Rieslingwijn! 'De vrouwen van het wijndomein' is het tweede deel van de serie 'Het wijndomein'. In het eerste deel 'De zussen van het wijndomein' maakten we kennis met Henni, Lisbeth en Bille Herzberg. Drie zussen die na de oorlog het wijnhuis van hun familie voort proberen te zetten.

Wiesbaden 1951: Herzberg-sekt heeft de eerste crisisjaren overleeft. Omdat er (voor de wederopbouw) veel belasting op de wijn zit, blijft sekt een luxeproduct. Alleen de rijke Duisters kunnen het zich veroorloven. Om meer omzet te kunnen maken stelt Georg voor om ook een goedkopere variant wijn te gaan produceren. Zodat Herzberg-wijn voor elke Duitser betaalbaar is.

Het gaat de zussen voor de wind. Henni en Georg krijgen hun eerste kind en besteden al hun aandacht aan de uitbreidingen van de fabriek. Zus Lisbeth heeft een nieuwe liefde gevonden en staat op het punt te gaan trouwen. Ook zus Bille kruipt uit haar isolement. Ze maakt plannen om aan een geneeskundestudie te beginnen en wordt verliefd. Maar dan slaat de wereld van de zussen plotseling weer op zijn kop. Henni’s eerste man blijkt nog in leven te zijn, Lisbeths aanstaande schoonzus dreigt haar oorlogsverleden naar buiten te brengen en Bille’s date blijkt zich in een duister circuit te bevinden. Hoe gaan de Hersberg-zussen deze problemen weer oplossen?

Interessante thema’s
-Emancipatie: Het is interessant te lezen hoe Henni de leiding van het bedrijf op zich neemt, in deze tijd was het totaal niet gepast dat vrouwen dit deden.
-Familiebanden: Het is mooi om te zien dat de band tussen de zussen, sinds het vorige boek, verbetert, is en dat ze elkaar steunen waar nodig is. Jaloezie, achterdocht, boosheid en medelijden zijn naar de achtergrond geraakt.
-Keuzes maken: Alle drie de zussen krijgen te maken met het nemen van keuzes die bepalend zijn voor hun toekomst. Henni moet kiezen tussen de twee belangrijkste mannen in haar leven en staat voor de keuze het bedrijf wel of niet te moderniseren. Ze voelt zich schuldig tegenover haar vader en grootvader, maar om het bedrijf te laten overleven moet er worden gemoderniseerd. Lisbeth staat voor de keuze haar foute oorlogsverleden aan haar aanstaande man aan op te biechten. Ze kan niet langer meer leven met haar geheim, maar is ook bang haar verloofde kwijt te raken. De oorlog heeft Bille zwaar beschadigd. De jonge vrouw wil verder met haar leven, maar durft geen nieuwe wegen in te slaan (nieuwe opleiding, nieuwe relatie)
Verlies/ rouwverwerking: De zussen gaan alle drie gebukt onder het verlies van hun eerste man en twee zussen om het verlies van hun baby.
-Wederopbouw: Het is interessant te lezen hoe Duitsland zich ontwikkeld heeft na de oorlog. Omdat Duitsland onze vijand was, denk ik dat veel mensen zich niet realiseren hoe de situatie hier na de oorlog was.
-En natuurlijk wijn.

Linda Winterberg heeft een fijne schrijfstijl. Het verhaal is boeiend, de personages komen echt tot leven en tussen de regels door leer je ook nog eens veel over het dagelijks leven van de Duitsers na de oorlogsjaren. Mijn man grapt wel eens dat de eerste vakantie die we gaan maken, als we met pensioen gaan, een Rijnreisje is. Een mooie boottocht met uitstapjes naar gezellige dorpjes. Nu ik de twee boeken van het wijndomein gelezen heb, denk ik zo’n reisje is zo gek nog niet. Linda Winterberg weet de omgeving van de wijnstreek Rheingau prachtig te omschrijven. Op een Duitse boekensite zag ik dat het derde deel van deze prachtige serie verschenen al is. Ik hoop dat uitgeverij Harper Collins dit deel ook snel gaat vertalen. Ik kijk er naar uit om weer terug te kunnen keren naar het wijndomein van de Herzberg-zussen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Edith