Geloof, hoop en liefde
Madame Bonheur is de tweede roman van Astrid Habraken. Astrid won met dit boek een prijs voor zelfpublicerende auteurs; de Literaire Parel voor het Beste Boek van 2024.
Sinds de jaren 60 bezoekt madame Bonheur elke zomer het Haagse Hotel Les Aristocrats. Ze heeft al jaren een goede band met de jonge receptioniste Claire. Wanneer Claire op een ochtend de oude dame dood in haar kamer aantreft, wil ze graag helpen haar familie in Parijs in te lichten. Helaas blijken haar adresgegevens niet te kloppen, is haar achternaam vals en heeft de oude dame geen papieren bij zich. Wie is Madame Bonheur werkelijk en hoe goed kent Claire haar vriendin eigenlijk?
Claires overleden moeder die ook goed bevriend met Madame Bonheur was, blijkt in het geheim haar levensverhaal op papier te hebben gezet. Met dit manuscript in haar koffer vertrekt Claire naar Frankrijk. Claire gaat op zoek naar de grote liefde van madame Bonheur. Haar zoektocht brengt haar langs oude vrienden, kloosters en vele prachtige wijngaarden. Elk bezoekje die Claire aflegt, brengt haar dichter bij de hartverscheurende waarheid.
Het verhaal heeft twee tijdlijnen. We reizen in 2018 mee met Claire door Frankrijk en volgen Madame Bonheur vanaf de jaren 50 tot eind jaren 70 in Den Haag en Frankrijk. Astrid Habraken heeft twee levensechte personages neergezet. Ik leefde ontzettend mee met Madame Bonheur en Claire.
De tekst op de achterkant van het boek heeft mij wel wat op het verkeerde been gezet. Ik dacht een moordmysterie te gaan lezen. Maar gelukkig is de oude sympathieke dame een natuurlijke dood gestorven. Ik heb erg genoten van de reis die Claire aflegt langs de wijnhuizen. Ik zag mezelf al zitten in het toeristenbusje van de charmante gids Didier, gezellig tussen de Amerikaanse dames!
Het prachtige liefdesverhaal draait om geloof, hoop en liefde. De kerk en het geloof hebben veel invloed op Madame Bonheur (Elisabeth) gehad. In het klooster heeft ze dingen meegemaakt die haar leven voorgoed hebben verwoest. Elisabeth en Gerard bleven hun leven lang op elkaar wachten, hun hoop en liefde was oneindig.
Een Haagse wandeling
Den Haag is een mooie en gezellige stad om te wandelen, winkelen en musea te bezoeken. Op website van Astrid Habraken (https://www.astridhabraken.nl/madame-bonheur/) kun je een plattegrond downloaden die je langs alle plekken in Den Haag leidt die voor Madame Bonheur en Claire belangrijk waren. De wandeling brengt je onder andere naar Hotel Des Indes (in dit boek Hotel les Aristocrats) , Scheveningen, Claires huis, de wijnwinkel van Marius en begraafplaats Oud Eik en Duinen.
Een Haagse wandeling