Singapore
‘Oosterlicht’ is het eerste deel van de vierdelige historische romanserie, ‘De vier windstreken’ van de Britse schrijfster Lorna Cook.
Cornwall, heden; Lamorna Trelenna heeft jarenlang in Singapore gewoond en gewerkt. Na een relatiebreuk keert ze terug naar haar ouderlijk huis op een groot landgoed. In het in verval geraakte huis treft ze alleen haar jongste zus aan. Zennor vertelt dat haar ouders het landhuis willen verkopen. De zussen maken plannen om het huis in de familie te kunnen houden. Om het benodigde geld voor renovatie bijeen te krijgen, besluiten ze rondleidingen te organiseren. Met hulp van Zach (een plaatselijke geschiedkundige) onderzoekt Lamorna haar familiegeschiedenis. In een van de archieven treft ze het dagboek van Issy aan. Wie is deze onbekende vrouw?
Singapore, 1941: Issey werkt als typiste voor de Engelse marine. Ze is verliefd op de geheimzinnige Alex. Wanneer Singapore gebombardeerd wordt door de Japanners helpt Alex haar te ontsnappen. Issey keert veilig terug naar Engeland, maar kan Alex niet vergeten. Wie is Alex eigenlijk en zullen ze elkaar ooit nog terugzien?
Ik vond het een indrukwekkend verhaal. Het pakte me meteen en sprak tot mijn verbeelding. Het was spannend, romantisch en ook nog eens informatief. De schrijfster belicht een kant van de Tweede Wereldoorlog die voor ons Nederlanders niet zo bekend is. Ik had er graag wat meer over gelezen.
Hoewel ik van het verhaal genoten heb, heb ik wel wat opmerkingen. Mijn leesmaatje wees me op de schrijffouten in het boek. Omdat ik het boek op Storytel geluisterd heb, kon ik die zelf niet opmerken. Ik hoop dat dit in een tweede druk zal worden verbeterd. Ik kon me niet voorstellen dat Lamorna niets van haar eigen familiegeschiedenis afwist, de Tweede Wereldoorlog is toch nog niet zo heel lang gelden? Hebben haar (groot)ouders hier nooit wat over losgelaten? Verder vroeg ik me tijdens het lezen meerdere malen af waarom ze niet even een afspraak maakt bij het Archief van Cornwall of wat gaan googelen. Met een paar klikken heb je tegenwoordig zo je stamboom in elkaar gezet. Voor Zach had dit een makkie moeten zijn.
Het verhaal eindigt met een vluchtige blik in het volgende deel. Ook de twee zussen en broer van Lamorna vertellen ieder hun verhaal. Ik hoop dat we in de komende drie delen ook weer kennismaken met een interessante tegenhanger (een familielid) uit het verleden. Ik kijk er naar uit.