Een knus, grappig en toegankelijk verhaal

Edith Tinga Edith Tinga
19 mrt 2026

‘Piaggio’ kreeg een stortvloed aan denigrerende recensies. Als grote Hendrik Groen-fan heb ik me (in tegenstelling tot deze Dagblad-recensenten) prima met het boekje vermaakt!

Naar mijn idee hoeft een Boekenweekgeschenk helemaal geen hoogdravende literatuur te zijn. Het leuke aan deze boekjes vind ik dat ik elk jaar weer een andere schrijver leer kennen. Het ene boek spreekt me aan, het andere wat minder. Maar vaak genoeg prikkelde ze mijn nieuwsgierigheid om meer van de
auteur te gaan lezen. Is dat niet juist de bedoeling van het Boekenweekgeschenk?

Kapster Marieke (58), een alleenstaande dame, vindt dat de tijd aangebroken is om op date te gaan. Na wat datingssites geprobeerd te hebben, komt ze erachter dat dit niets voor haar is. Op de vijftigste verjaardag van haar buurvrouw Lidy raakt ze aan de praat met Lidy’s broer Anton. Anton (61) was filiaalmanager van een schoenenwinkel. Sinds de winkelketen failliet is, zit hij thuis te wachten tot er een andere baan op zijn pad komt. Anton vertelt dat hij er vroeger van droomde om een tocht met een Piaggio te maken. Na flink wat glazen rosé besluit Marieke dat ze zo’n reisje ook wel ziet zitten. Na 40 jaar heeft Anton dan eindelijk zijn medereiziger gevonden. Het stel reist naar Italië en koopt een oude rode Piaggio. Met 35 kilometer per uur tuffen ze via de Alpen terug naar Nederland. De taken zijn goed verdeeld; Anton rijdt, Marieke babbelt en zorgt voor de inwendige mens. Aangezien de liefde van de man door de maag gaat, kan Marieke zich (na dit gezellige reisje) de kosten voor de dure datingsites besparen!

Om in een term van het Boekenweekthema (Mijn generatie) te spreken; Marieke en Anton behoren tot generatie X. Een generatie die vertrouwd is met de moderne communicatie. Dit gaat niet helemaal op bij deze twee wereldreizigers. Hun gedrag is behoorlijk ouderwets, daar hebben de recensenten gelijk in. Maar als we allemaal in hetzelfde hokje zouden passen, zou de wereld dan niet ontzettend saai zijn? ‘Piaggio’ is een knus, grappig en toegankelijk verhaal. Het reisje brengt Anton en Marieke vriendschap, gezelligheid en liefde; iets waar elke generatie naar verlangt.

Meer recensies van Edith Tinga