In tweestrijd
'De erfenis van Martta' is het tweede deel van de historische romanserie 'De Finse katoenmolen' van de Finse schrijfster Ann-Christin Antell. In deel een maakten we kennis met de jonge weduwe Jenny Mailström en fabrieksdirecteur Fredrik Barker. In dit tweede deel vormen Jenny en Fredrik samen met hun drie geadopteerde kinderen Martta, Matti en Aapo al jarenlang een gelukkig gezin. Martta is inmiddels volwassen en samen met Matti keert vanuit Zweden terug naar haar geboortestad Turku in Finland.
Matti heeft besloten in Turku te gaan studeren. Zijn zus vergezeld hem hierbij en samen betrekken ze hun ouderlijke woning. Ze maken kennis met hun rijke achterneef Robert Barker, de eigenaar van de katoenmolen. Robert introduceert Martta bij de elitaire kringen van Turku. Volledig tegen zijn wens neemt Martta een baan aan bij de volksbibliotheek. Martta zoekt ook haar oude jeugdvriend Juho weer op. Ze merkt dat ze zich tot beide mannen aangetrokken voelt. Door haar werkt en het contact met Juho en Robert wordt Martta zich bewust van het grote klassenverschil dat er in Finland heerst.
Tijdens het lezen van dit boek voelde ik me regelmatig weer het kleine meisje van vroeger, die struikelde over alle moeilijke woorden in een tekst. Sommige Finse woorden in dit boek zijn echt ware tongbrekers; Vartiovuorenmäki, laiva lumimyrkyssä, Aleksanterintori, Länsisuomen Työmies en Kehruuhuoneenkatu. Gelukkig is er nu niemand meer die me uitlacht… Ondanks de vele tongbrekers leest het verhaal heel prettig. Antell heeft een fijne schrijfstijl. Er gebeurt veel, het verhaal is boeiend en het karakter van de hoofdpersoon bevalt me erg. Martta heeft haar hart op de juiste plaats, is verstandig en heeft haar woordje klaar.
Ann-Christin Antell is geboren in Turku. Ze studeerde archeologie en geschiedenis en werkte lange tijd als bibliothecaris. Haar interesse voor het verleden en de liefde voor haar geboortestad vind je terug in haar boeken. In het verhaal is veel aandacht voor politiek, maatschappelijke verhoudingen, kleding, boeken en eten. Antell vertelt een interessant stukje geschiedenis. Eigenlijk weten wij Nederlanders maar bar weinig over het verleden van Finland. Het was interessant om te lezen hoe verschillend men omging met de Russische overheersing en wat een staking teweegbracht in een land. Ik vermoed dat de schrijfster erg van kleding en eten houdt. De kledingstukken die werden gedragen werden zeer uitgebreid omschreven. Ook was er veel aandacht voor de vele maaltijden die werden genuttigd. Ik vind het altijd leuk als de hoofdpersonage net zoveel van boeken houdt als ik. Martta werkt in de volksbibliotheek en duikt graag in een boek. Er komen vele boektitels voorbij. Het is leuk om te ontdekken dat de Finnen en Nederlanders dezelfde klassiekers kennen.
Martta en haar broertje Matti komen uit een arm gezin. Hun moeder werkte zich letterlijk dood in de fabriek en hun vader was alcoholist. Door hun adoptie door een welgesteld echtpaar behoren ze nu tot de elite. In dit verhaal staan de arbeiders en de rijke elite regelmatig lijnrecht tegenover elkaar. Martta als Matti worden gedwongen te zwijgen over hun verleden om hun toekomst niet in gevaar te brengen, maar dit voelt niet goed. Ze staan beide in tweestrijd; waar horen ze werkelijk thuis?
Martta maakt in het verhaal een grote ontwikkeling door. Van een onzeker en bescheidde meisje groeit ze uit tot een volwassen vrouw die verstandige keuzes maakt in haar leven. Ze lijkt veel op haar adoptiemoeder Jenny. Ook in de liefde heeft Martta te maken met een strijd. Zowel haar jeugdvriend Juho als haar achterneef Robert veroveren haar hart. Kiest Martta voor Juho die tot de arbeidersklasse behoort of voelt Martta zich aangetrokken door het elite leven wat Robert haar te bieden heeft?
In november verschijnt het laatste deel van de serie, 'De keuze voor geluk'. Ik kijk er naar uit!