Je hart luchten

Edith Tinga 11 oktober 2025
Met het verschijnen van Lucht is de vier elementenserie van John Boyne compleet. In Water, Aarde en Vuur maakten we kennis met enkele daders en medeplichtigen van seksuele misdrijven. We werden er ons bewust van dat achter iedereen die we ten volste vertrouwen of waar we grote bewondering voor hebben een monster schuil kan gaan. Boyne zette met zijn novelles de lezers aan het denken. Zie ik alles wel wat er om mij heen gebeurt? Hoe goed ken ik iemand? Wat doe ik als ik iets niet vertrouw? Grijp ik in of kijk ik weg?

In Lucht lezen we hoe het met twee slachtoffers vergaan is. Het is zo’n twintig jaar geleden dat de veertienjarige Aaron (Vuur) misbruikt werd door een arts en Rebecca’s vader (Water) werd veroordeeld voor kindermisbruik. Ondanks dat de twee in hun jeugd vergelijkbare trauma’s opgelopen hebben, hebben ze er nooit goed met elkaar over kunnen praten. Zelfs hun veertienjarige zoon Emmet weet niets van het verleden van zijn ouders. Na jarenlang langs elkaar heen geleefd te hebben, zijn Aaron en Rebecca uit elkaar gegaan. Rebecca vestigde zich in Dubai, Aaron bleef met zijn zoon in Sydney wonen.

Op dit moment is Rebecca in Ierland, voor de begrafenis van haar moeder. Aaron besluit onaangekondigd
samen met zijn dwarse puberzoon ook naar Ierland af te reizen. Tijdens het overstappen krijgt Emmet op de luchthaven een woedeaanval en weigert naar zijn moeder te gaan. Hij is boos op haar omdat ze hem verlaten heeft en weinig contact met hem zoekt. Gelukkig trekt de jongen bij. Aaron maakt zich al langere tijd zorgen over zijn zoon. Niet alleen over de slechte band met zijn moeder, maar hij is bang dat zijn zoon ook misbruikt wordt. Ondanks dat hij psycholoog is lukt het hem niet om er met Emmet over te praten. De lange reis hoog in de lucht (een derde van het boek) gebruikt Aaron om over zijn leven en gezin na te denken. Hij beseft dat het tijd wordt om zijn hart te luchten en zijn zoon de huiveringwekkende familiegeheimen te vertellen die hij jarenlang voor hem verborgen heeft gehouden.

De eerste drie delen van deze serie kunnen als op zichzelf staande boeken worden gelezen. Voor dit deel is het aan te raden alle delen te hebben gelezen. Personages uit eerdere delen kruisen het pad van Aaron en Emmet en er wordt meerdere keren verwezen naar gebeurtenissen uit eerdere boeken. Het is fijn dat de delen in Engeland nu gebundeld worden uitgegeven. Omdat er enige tijd tussen het eerste en laatste deel zat, herkende ik sommige personages niet meteen.

Ik vond Lucht een indrukwekkende afsluiter. Het was gelukkig niet zo duister als de voorgaande boeken. Het was aangrijpend om te zien hoe groot de invloed van een trauma op een mensenleven kan zijn. Na al die jaren was Aaron er nog steeds niet toe in staat om er over te praten en projecteerde hij zelfs zijn eigen angsten en problemen op zijn zoon. Ik vond het mooi dat het boek op hetzelfde eiland eindigde als het eerste deel. De moeder van Rebecca vond op het afgelegen eiland zichzelf weer terug, ik wens dit Aaron ook toe.

Het is zorgwekkend dat er lange wachtlijsten zijn in de Jeugdzorg. Er lopen nog zoveel kinderen zoals Rebecca, Aaron, Evan, Lauren, Emma, Lauren en Freya rond. Ik hoop dat onze nieuwe minister van Volksgezondheid hier wat aan gaat veranderen….

Meer recensies van Edith Tinga

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!