Een boek waarin letters echt tot leven komen!
Lisa vindt op de zolder van school een bijzonder boek. In dit boek zitten namelijk levende letters. Als een paar letters ontsnappen is het al snel een grote chaos. Lisa en klasgenoot Jip gaan op zoek naar de maker van het boek. Lukt het ze om de letters weer in het gareel te krijgen?
Mening: Wat een origineel boek is dit! Letters die tot leven komen, ieder met een eigen karakter. En het grappige is nog wel dat die karakters heel passend zijn bij de letter.
De schrijfstijl van Dieuwertje Mastenbroek is heel beschrijvend. Wat hoofdpersoon Lisa ziet, hoort en voelt is daardoor duidelijk. Ondanks het grote fantasie element in dit boek heb je als lezer het idee dat je over Lisa's schouder meekijkt en het echt gebeurd zou kunnen zijn.
Met letters die ontsnappen en ondeugende dingen uithalen zit dit boek ook vol met grappige momenten. Al denkt hoofdpersoon Lisa er al snel anders over, er ontstaan namelijk grote problemen doordat de letters hun eigen gang gaan. Het is chaos en Lisa moet het proberen op te lossen.
In vrijwel ieder hoofdstuk staat een illustratie. Soms een klein detail en soms paginavullend, waarop je personages en de omgeving ziet. Deze mooie illustraties in grijstinten sluiten dan ook goed aan bij de tekst.
Verwerkingsopdracht: Tijdens het lezen van dit boek realiseer je je hoe belangrijk letters zijn in ons leven. Je komt ze overal tegen en hebt ze overal voor nodig. Als er ineens een letter ontbreekt is dat dus behoorlijk onhandig. Laat kinderen voor elkaar een zin opschrijven waarin ze 1 letter laten ontbreken. Kan de ander de woorden nog lezen? Welke letter ontbreekt? En wat als je 2 of 3 letters niet meer gebruikt?