Een demonisch goed debuut
Stefan Clasener benaderde mij via Instagram of ik interesse had mee te doen aan de blogtour rondom zijn debuut, Christopher.
Nadat ik het boek en de synopsis had gelezen, wist ik zeker dat ik dat wel wilde en daar heb ik geen spijt van gekregen.
Christopher wordt door zijn beste vriend Jonathan meegenomen op een weekend in de uitgestrekte bossen. Jonathan hoopt zo zijn vriend mentaal te helen, nu Christopher het gevoel heeft dat alles wat hij tot nu toe in zijn leven heeft gedaan, zinloos is geweest.
Het weekend verandert alles. Christopher zijn leven staat volledig op zijn kop en hij zal, met alles wat hij in zich heeft, keuzes moeten maken tussen goed en kwaad, tussen leven en dood. Alles wat hem vertrouwt was, is niet meer. Kan Christopher het aan om op deze manier verder te moeten gaan met zijn leven?
Stefan Clasener creëert met zijn debuut een wereld zoals wij die kennen maar dan met bovennatuurlijke trekken, die bij tijd en wijle behoorlijk gruwelijk worden beschreven. Het is dan ook geen boek voor tere zieltjes, want er zijn krachten aan het werk die weinig menselijks meer in zich hebben. Toch is het ook een boek waaruit vriendschap spreekt, vertrouwen. Stefan Clasener raakt de lezer met de strijd die Christopher voert om zichzelf te blijven, koste wat het kost. Evenals de diepgaande vriendschap tussen Jonathan en Christopher, die enorm sterk is ondanks alle gebeurtenissen.
Het personage Christopher is goed uitgewerkt. Het is fantasy, maar Christopher is en blijft menselijk; je voelt zijn eenzaamheid, zijn verdriet om de dood van zijn hond Tyson, zijn angst om wat er met hem gaande is.
De sprekende schrijfstijl van Stefan Clasener zorgt tijdens het lezen voor het gevoel naar een film te kijken, zo beeldend. Doordat het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon creëert Stefan Clasener wat meer afstand tot de gebeurtenissen, maar door alles wat er gebeurt, blijft de lezer geboeid. De spanningsopbouw klopt helemaal, resulterend in een zinderende finale die je reikhalzend uit doet kijken naar deel 2.
Christopher is niet zomaar het “zoveelste” horror/fantasyverhaal, maar een verhaal waarin het hoofdpersonage worstelt met wie hij is en moeite doet om zijn geliefden te beschermen. Gruwelijk en hartverwarmend tegelijk.