Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een zoektocht naar familie in elke betekenis van het woord

EllenBoekencast 06 juni 2025
Rensje Derriks was jarenlang touroperator en officemanager bij een reisbureau in hartje Amsterdam. Sinds 2018 woont ze in Noord-Limburg, meer bepaald in Horst aan de Maas, waar ze met haar man een campingbedrijf runt. Rensje Derriks is graag creatief bezig. Naast schrijven geniet ze van tekenen en schilderen. In 2024 verscheen haar debuutroman Mary Celeste. Ik las haar tweede boek, Verloren bloedband.

De cover, die de auteur zelf ontworpen heeft, oogt vrij donker. Een donkerpaars kader met daarin de naam van de auteur, de titel en een vlinder werden geplaatst tegen een achtergrond van grote paarse rozen. Onderaan, in paarse letters, staat er ‘In naam van Johanna’. De ondertitel luidt ‘Niet iedereen is voor het geluk geboren’. De keuze van de paarstinten, in combinatie met de ondertitel, doet geen vrolijk verhaal vermoeden.

In Verloren bloedband vertelt Rensje Derriks het verhaal van Johanna. Johanna leidt geen gemakkelijk leven. De man van wie ze heel veel houdt zit in een criminele organisatie. Verder rouwt ze nog steeds om haar kind, dat ze noodgedwongen moest afstaan na de bevalling. Ze heeft haar kind nooit mogen zien en weet niets van hem of haar.
Daarnaast is er ook het verhaal van Anna. Ze woont samen met haar adoptiemoeder Dora en helpt met haar stichting mensen over de hele wereld. Op een dag verneemt ze nieuws over haar biologische moeder dat haar leven op z’n kop zet. Heb ik je nu nieuwsgierig gemaakt? Heel goed!

Verloren bloedband start met een quote over familie, gevolgd door een voorwoord van de auteur waarin tevens het dankwoord vervat zit. Een inhoudsopgave leert dat er een proloog is die over het verleden (25 jaar geleden) vertelt, gevolgd door 17 lange hoofdstukken die zich afspelen in het heden, een epiloog en een gedicht over Moederliefde. De hoofdstukken worden in Romeinse cijfers weergegeven.
Een verteller brengt in de proloog het verhaal van Johanna in het personaal vertelperspectief. Dialogen brengen het verhaal tot leven. In het heden wisselt het vertelperspectief tussen verschillende personages die een rol spelen in het verhaal. Wie deze personages zijn verklap ik niet om het leesplezier niet weg te nemen. Het verhaal start onmiddellijk met een binnenkopper van formaat. De toon is gezet. Je vliegt erin.

Rensje Derriks hanteert een beeldende, vlotte schrijfstijl. Met weinig woorden schetst ze omgeving, personages en emoties. De auteur legt de focus vooral op het karakter van de personages, meer dan op het uiterlijk. Dit geeft hun snel diepgang. Thema’s als adoptie, criminaliteit, armoede, eenzaamheid en gebrek aan zelfvertrouwen zorgen voor herkenbaarheid.

Toch zou ik graag 2 minpuntjes willen aanhalen. Ten eerste bevat het boek nog vrij veel taal- en spellingsfouten. Woorden die ontbreken of te vaak op korte tijd herhaald worden. Zinnen die schuren zoals “Maar eigenlijk was dat soms ook wel prettig maar niet voor lang.” Bij het sporadisch voorkomen van die fouten lees je daar snel over, maar in dit boek kwam dit herhaaldelijk voor en dit begon me te storen, waardoor het lezen werd afgeremd.
Ten tweede blijft het verhaal wel opbouwen naar iets, maar verliest het vlotheid en tempo. Mede doordat de dialogen warriger worden en het perspectief vaak onnatuurlijk wisselt. De ene keer is Anna aan het woord en een zin verder lees je de gedachtegang van een personage dat geen meerwaarde biedt aan het verhaal, zoals de verpleegster op de gang. Soms verliest de auteur zich ook in details, waardoor het verhaal soms meer op een film- of theaterscript lijkt. Dit maakt het wat langdradig.

“Nu hun magen weer gevuld waren hadden ze weer genoeg energie om verder op zoek te gaan. Ze stonden op en ‘gooide’ de papieren boterhamzakjes in de vuilnisbak naast het bankje.”

Dit gezegd zijnde verdient Verloren bloedband ook lof omwille van het verhaal op zich. Een verhaal dat vertelt over de zoektocht naar je identiteit en je familie, over het belang van familie in welke vorm dan ook, los van het biologische aspect. Verloren bloedband gaat over rouwen, over de onbreekbare band tussen een moeder en haar kind, ook binnen adoptie. En dit alles overgoten met een saus van spanning.
Naar het einde toe lijkt de auteur de vaart te hebben teruggevonden, wordt de spanning weer opgebouwd en verloopt het wisselen van het perspectief terug logischer. Het einde is raadselachtig en werpt toch een paar vraagtekens op. Komt er een vervolg?

Verloren bloedband is een spannend verhaal over liefde tussen moeders en dochters, los van hun bloedband. Rensje Derriks heeft hierover een mooi verhaal neergepend. Jammer van de taal- en spellingsfouten en het kabbelende middenstuk van het verhaal. Dit kost toch een paar sterren. Daarom krijgt het boek van mij 2,5 sterren.

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: cosy crime novel
Uitgever: Bookmundo
ISBN: 9789403764696
Uitvoering: e-book
Uitgave: december 2024

Met dank aan Rensje Derriks voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EllenBoekencast

Gesponsord

Wanneer een bekende influencer wordt ontvoerd is het aan herstellend criminoloog Jackie Laurijssen de taak om haar veilig terug te halen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.