Schop onder de kont

Els Van Haute Els Van Haute
31 mrt 2026

Als alles goed gaat. Door: Fleur Pierets.

Ik ben een grote fan van Fleur Pierets. Van het hele Fleur-pakket. Want zij is niet alleen schrijver, daarnaast is ze ook: activist, filmmaker, documentairemaker, megatalent op een podium, podcast-host en zo veel meer. Ze is een boegbeeld én een voorbeeld.

Naast enkele kinderboeken is ze ook de schrijver van het autobiografische Julian (ondertussen verfilmd), Heerlijk Monster én Beton. Fictie of non-fictie, wat Pierets schrijft raakt altijd je hoofd, hart en ziel én geeft je een schop onder de kont.

Als alles goed gaat is ook een boek dat je aan het denken zet. Vijf mensen zijn geselecteerd om, onder het oog van vele camera’s, een selectie te maken uit een leegstaand zwembad vol voorwerpen. De wereld gaat eraan en zij moeten beslissen wat wij nalaten voor een eventuele nieuwe mensheid.

Dat uitgangspunt geeft Pierets heel veel ruimte voor maatschappijkritiek, filosofische discussies, activistische boodschappen én een vleugje vrouwenliefde.

Ik heb het boek quasi in één ruk uitgelezen, kon het niet wegleggen. Je leest het met een rotvaart uit, je moét weten hoe het afloopt.

Het is tof dat Fleur Pierets zich niet tot één bepaalde stijl beperkt, dit boek is iets helemaal anders dan haar vorige werk. Benieuwd wat zij ons nog allemaal gaat brengen in de toekomst. Zin in!

Meer recensies van Els Van Haute