Emy en haar oma
Kindertrein uit Boedapest. Door: Emy Koopman.
Dit boekje verscheen in de Spoorslag reeks van Uitgeverij Ambo Anthos, als grote fan van Emy wou ik het natuurlijk heel graag hebben/lezen.
Ik hou wel van het concept Spoorslag. Uitgeverij Van Oorschot heeft de Terloops reeks en die is ook zo goed. Ik verzamel ze niet allemaal maar wel van de schrijvers van wie ik al fan ben. Je krijgt ze vaak op een heel andere manier te zien (lezen).
Zonder deze reeks over treinreizen wist ik niet dat Koopman’s oma uit Hongarije komt en hier (in Nederland) als kind is terecht gekomen na een treinreis uit Boedapest. Een reis die haar kleindochter een honderdtal jaar na haar in omgekeerde volgorde maakt, op zoek naar antwoorden over haar afkomst en familie. Dat klinkt best saai en niet origineel (geloof me, ik heb me al door zulke boeken moeten worstelen) maar Koopman maakt er een klein, boeiend en bijwijlen poëtisch verhaal van.
Het reisverslag van Emy (en haar grootmoeder) wordt afgewisseld met hoofdstukjes Fluisterspel; dat geeft het verhaal extra diepgang én maakt het tegelijk wat sprookjesachtig. Goed gedaan.
Ik ben en blijf fan van Emy Koopman en ben benieuwd wat voor moois ze ons nog gaat brengen. Ik wens haar ook succes bij haar verdere zoektocht. En, ik ben benieuwd welke treinreizen er in Spoorslag nog zullen volgen!