Advertentie

Adrian Mole, velen van ons zullen zijn belevenissen wel kennen. Dit deel gaat over de gedachten en gevoelens van Adrian, je zou bijna zeggen : uiteraard met de nodige humor. Het verhaal speelt zich af rond 1982. In de VK is Margaret Thatcher de premier, ook wel de IJzeren dame genoemd. Van de Falklandoorlog (De Falklandoorlog vond in 1982 plaats tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Inzet waren de Falklandeilanden), de problemen rond de mijnwerkers, de hoge werkloosheid het komt allemaal voorbij. Adrian Mole maakt zich er dan ook erge zorgen om. Echter, staan deze wereldproblemen in de schaduw van zijn eigen zorgen. Ja de weg naar het volwassen worden is nog niet zo gemakkelijk. Adrian zijn leven is dan ook best wel ingewikkeld. Zijn ouders die er een zooitje van maken in hun huwelijk, de toch ook niet gemakkelijke relatie met zijn vriendin Pandora, de stress van het eindexamen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het boek is heel geestig, ja zelfs in de Nederlandse vertaling. Daar kun je aan vertaler, in dit geval Sylvia Witteman alleen maar complimenten voor geven. De aparte Engelse humor van het boek wordt niet altijd door iedereen begrepen. Daarnaast komen ze vaak in een vertaling niet goed uit de verf. Dat is met dit boek van Adrian Mole zeker niet het geval. Sylvia Witteman begrijpt de typische Engelse humor goed en weet dat op een fantastische wijze in het Nederlands over te brengen. Als lezer zit je dan met de nodige regelmaat te lachen om de soms toch wel hilarische moment met Adrian Mole.

Door de goed begrepen humor leest het boek dan ook enorm vlot. Het lezen van een dagboek kan soms wat ingewikkeld zijn, maar doordat het dagboek moment niet te lang is en door de Engelse humor gaat het lezen vlot en is het heerlijk om te lezen. Het leest als een echte roman weg. Daarbij komt het ook goed beeldend over. Je ziet het allemaal als een film aan je voorbij trekken.

Samengevat: Een heerlijk boek, vol humor dat heerlijk vlot weg leest. Je proeft de typische Engelse sfeer en humor. Boek is een absolute aanrader!

Reacties op: Hilarisch

34
De groeipijnen van Adrian Mole - Sue Townsend
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners