Uitnodigend
De laatste maanden wordt er veel over de Elfstedentocht gesproken, het is dan ook 25 jaar geleden dat men deze toch op de schaats gereden heeft. De Elfstedentocht, alleen de naam heeft al iets magisch. De Elfstedentocht is echter op meerdere mogelijkheden te maken, per auto, per step, al zwemmend en natuurlijk op de fiets. Over deze laatste mogelijkheid gaan we het hebben.
De Elfstedentocht per fiets, met net iets andere routes dan de recht toe recht route tussen de steden. Fietsfanaat en auteur Marica van der Meer heeft de mooiste route voor deze tocht uitgezocht. In 11 etappes zoals het hoort bij de Elfstedentocht wordt er door het mooie Friesland heen gefietst. Volgens Marica van der Meer kun je starten waar je wilt.
De Elfstedentocht van Marica van der Meer laat je veel van Friesland zien, onbekende plaatsen, met uitspraken waar je je tong bij zou verstuiken..Tenminste als je de Friese taal niet machtig bent. Geluk voor mij dat er Fries bloed door de aderen loopt. Maar mocht je de taal niet machtig zijn, de auteur heeft daar aan gedacht en belangrijke zinnen in een overzicht in het boek geplaatst. Wel even lezen, dat voorkomt verwarring..
Terug naar het Elfstedentocht boek, naast de onbekende plaatsen, worden natuurlijk de elf steden benoemd. Zowel de bezienswaardigheden van dit moment, als wel de geschiedenis van de steden en dorpen die doorkruist worden. Het boek is dan ook nog eens leerzaam. Daarnaast worden in de elf steden ook lokale bekendheden voorgesteld. Natuurlijk mogen we de prachtige foto’s die in het boek staan niet vergeten. Het geeft goed weer wat voor een mooi landschap Friesland heeft met zijn meren, dorpen, steden en weilanden.
Het boek is zeer compleet, want naast alle beschrijvingen van de dorpen, steden, bezienswaardigheden, is er ook lijst met overnachtingsmogelijkheden. Niet te vergeten 16 uitneembare kaarten van de route in het boek. Voor de mensen met gps etc. zijn Gratis downloadbare Gps-tracks via de site van de uitgever Elmar te downloaden. Daarnaast geeft de auteur ook nog tips voor andere apps die je routebeschrijving zou kunnen gebruiken.
Kortom een boek dat je moet hebben als je van plan bent deze tocht te gaan fietsen, of ter voorbereiding daar van. Het boek is in ieder geval zeer uitnodigend om Friesland te bezoeken , op welke manier dan ook.