Boeiend verhaal
Het boek “geboortelot” vertelt het verhaal van twee vrouwen, beide een totaal ander leven. Jannetje komt als dienstmeid te werken bij een dominees gezin en voelt zich daar in het begin toch wel eenzaam, totdat Adriana bij het gezin komt. Jannetje en Adriana hebben een klik met elkaar, zijn elkaars steun en toe verlaat. Bouwina is een weduwe die voor haar kleindochter Bouke moet zorgen nadat de moeder van Bouke is overleden. Het leven van Bouwina bestaat uit hard werken op het land en allerlei andere klussen, dit allemaal om haar kleindochter een goed leven te geven… Het lot zowel voor Adriana en Bouke anders beslissen.. Beide vrouwen komen via het lot met elkaar in contact en worden elkaars steun en toeverlaat.
Een boek wat zich afspeelt zo eind negentiende eeuw, een tijd van hard werken, ziekte, dood en armoede. Het komt allemaal voorbij in dit verhaal. Beiden vrouwen krijgen te maken met vreugde, verdriet, ziekte, teleurstellingen. En toch weten beide vrouwen, ieder op haar eigen manier staande te houden en te overleven. Het verhaal speelt zich grotendeel op het Groningse Platteland af, maar we worden ook meegenomen naar Het Brabantse land en zelfs Amerika.
Het is een verhaal wat weet te boeien van begin tot het einde. De auteur heeft zich goed in weten te leven in de gebeurtenissen van die tijd. Daardoor komt het allemaal heel beeldend over en heb je het gevoel alsof je naar een film kijkt. De foto’s van de personen, familie en omgeving maken het dat je een nog beter beeld krijgt.
Samengevat : Een boeiende roman die is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een verhaal wat een goed beeld geeft van de leefomstandigheden met alle moeilijkheden. Het is ook een boek over volharding, hoop en kracht, de wil van overleven en hopen op betere tijden. Zeker een aanrader.