Advertentie

Het briefje door het hek verteld het gedeeltelijk waar gebeurde verhaal van Bruce en Josefine in de tweede wereld oorlog. Het is de arrestatie en marteling door de Duitsers van haar oudere zus en jongere broer die het voor Josefine Lobnik een gemakkelijke beslissing maken om voor de partizanen te gaan werken, om er alles aan te doen om van de bezetter af te komen en Slovenië voor de Slovenen te houden. Als dat betekent dat ze de Britten en hun bondgenoten moeten helpen, doet ze dat graag, ook al is ze ook vreselijk bang.

Bruce een militair uit Nieuw Zeeland, beland in een krijgsgevangenenkamp en probeert van alles om het de Duitse bewakers zwaar te maken, en natuurlijk hoort een ontsnappingsplan er ook bij. Maar terwijl hij daar is, als hij op zondagochtend zijn gebruikelijke wandeling rond de omheining maakt, komt een oude vrouw naar de omheining met een verzoek. Alleen is het geen oude vrouw, het is een jonge vrouw, een mooie jonge vrouw met groene ogen, op zoek naar informatie over haar vermiste broer. Ze geeft hem een briefje…

Het verhaal wisselt tussen Josefine en Bruce: in eerste instantie zet Josefine’s verhaal het toneel van burgerlijke onrust en voedseltekorten in de aanloop naar de bezetting door de Duitsers. Het contrast tussen dit en het verhaal van Bruce over een stabiel en welvarend Nieuw-Zeeland is groot. Terwijl Josefine’s verhaal haar werk voor de partizanen beschrijft, beschrijft Bruce zijn gevechtservaringen en de gruwel van de gedwongen marsen en kampen als krijgsgevangene.

Deze twee jonge mensen ontmoeten elkaar in de meest buitengewone omstandigheden en hebben het overleefd. Hun moed en ontberingen zijn tegenwoordig erg moeilijk te bevatten. Het briefje door het hek is een gedeeltelijk fictief verhaal van de Nieuw-Zeelandse auteur Doug Gold. De schoonfamilie van Gold was terughoudend ten aanzien van hun oorlogservaringen en stierven voordat hij hun verhaal kon opnemen, dus de gebeurtenissen en incidenten in dit verhaal zijn ontleend aan persartikelen, militaire verslagen, officiële oorlogsverhalen, ooggetuigenverslagen en brieven. Gold vult vakkundig de vele lege plekken in om een hartverwarmend liefdesverhaal in oorlogstijd te produceren.

Reacties op: Boeiende roman

7
Het briefje door het hek - Doug Gold
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners