Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Interessant

EMBV 13 januari 2024
Het boek ” Land zonder koning” gaat over de Mini-koningskwestie van 1990. Daarin draaide het om de abortuswet en het knagende geweten van koning Boudewijn.

De Mini-koningskwestie draait het allemaal rond de weigering van koning Boudewijn om het wetsvoorstel rond abortus te bekrachtigen. In maart 1990 stuurde Koning Boudewijn brieven naar de toenmalige eerste minister Martens waarin hij meedeelde dat hij omwille van morele wroeging zich er niet toe kon brengen het desbetreffende wetsvoorstel te ondertekenen. Hij wilde toch het democratische proces niet belemmeren en verzocht daarom in een andere brief om een oplossing waarbij de wet rechtsgeldig kon worden zonder dat hij die zelf moest ondertekenen. Er werd een oplossing gedacht, die ongewoon en ook best als omstreden beschreven kan worden…

De abortuswet kwam er dus, ook zonder de koning die op dat moment de onmogelijkheid had om te reageren. De bedenkers van deze oplossing doen hun verhaal in dit boek. Als lezer moet je niet denken dat je een beeld van de koning voorgeschoteld krijgt. Het is allemaal politiek wat voorbij komt. Daarbij moet je als lezer denken aan : de nogal lange voorgeschiedenis van abortuswet, persoonlijke getuigenissen van Jab Velaers en Andre Alen ( de dichtsbetrokkene van de oplossing van mini-koningskwestie).

Tevens krijg je als lezer een dag tot dag overzicht van de periode dat de wet ondertekent, moest worden. Op het einde van het boek wordt er nog wel even in gegaan op koning Boudewijn en zijn geweten betreffende de abortuswet. Koning Boudewijns gewetensbezwaar kunnen we terugvoeren door het feit dat het toenmalig koninklijk paar (Boudewijn & Fabiola) zelf kinderloos was, ondanks een grote kinderwens.

Tenslotte bevat het boek ook enkele bijlagen die gaan over : het onderhoud met André Alen over de mini-koningskwestie, gesprekken met politieke kopstukken en tot slot een overzicht van de documenten en verslagen. Het is dan ook boek dat je niet zo maar even leest, het is veelal doorbijten. Daarbij moet je wel een politieke interesse hebben, ander is de kans groot dat je het boek halverwege weglegt ( zeker als je denkt een boek over Boudewijn te lezen.) Toch is het een interessant boek over de mini-koningskwestie, geschreven door professoren en andere politieke kopstukken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EMBV