Avontuurlijk
In het boek “Liften naar Suriname”, volgen we Daan. Daan werd op jonge leeftijd eigenlijk al op het idee gebracht een bezoek te brengen aan Suriname. Zijn lerares van de lagere school kwam daar vandaan en kon op boeiende wijze over haar land vertellen. Kinderen kunnen dus zeker wel beïnvloed worden wat ze op jonge leeftijd al meekrijgen aan verhalen. De Ideeën echter uitvoeren dat is een ander verhaal. Ja dat is het verhaal van Daan.
Vanuit zijn woonplaats al liftend proberen naar Suriname te komen. Je zou denken je kunt toch veel beter en sneller het vliegtuig nemen? Ja dat kan wel, maar dan hadden we wel het boek en de avonturen van Daan moeten missen. Het verhaal is boeiend, zo liftend door Europa zonder al te veel problemen. Maar dan verder komen, dat ging toch wel wat moeizamer. Uiteindelijk weet Daan wel zijn doel te bereiken. Met veel avontuur .
Het boek leest lekker vlot weg, dat komt onder andere door stijl die de auteur heeft. Daan vertelt zijn verhaal zelf, open en eerlijk. Je beleeft zijn reis zelf mee, je ziet het voor je ogen gebeuren. Het boek leert ons ook veel over de verschillende culturen die Daan onderweg tegenkomt. Er worden natuurlijk niet alleen de leuke beschreven, nee het komt allemaal komt voorbij, van de eerder genoemde cultuurverschillen, de gastvrijheid die hem ten deel viel, het avontuur, de eenzaamheid, want je liften en reizen doe je vaak alleen.
Liften is natuurlijk niet ongevaarlijk. Dat moeten we zeker niet vergeten. Als lifter leg je je leven in andermans handen. Om dan helemaal in Suriname te belanden daar kun je als lezer alleen maar respect voor hebben, zoals Daan respect had voor elementen die hij tegenkwam en eventueel moest overwinnen.
Naast het avontuur krijg je al lezer ook een indruk over de landen die aangedaan worden. Landen die voor de niet reiziger vaak onbekend zijn en onbekend maakt ongeliefd. Daan laat ons echter een ander gezicht zien. Een positief gezicht waardoor je het betreffende land interessant gaat vinden.
Samengevat : Een heerlijk reis en avonturenboek, ga mee op avontuur en ontdek de mooiste plekken op deze aardbol. Zeker een aanrader !