Advertentie

Een boek over Peter de Grote. Je haast zeggen wie kent hem niet. Maar dat zullen er vast velen zijn. Niet iedereen houdt van geschiedenis natuurlijk. Maar als je er wel van houdt dan is dit zo een boek dat je dan echt moet lezen. Waarom? Dat gaan we proberen uit te leggen.

Wie is dan Peter de Grote? Peter I Aleksejevitsj Romanov bijgenaamd Peter de Grote was van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland. Peter was de eerste Russische tsaar die buiten de grenzen van zijn rijk reisde. Hij zorgde vervolgens voor de modernisering van het uitgestrekte rijk en bevorderde vooral de wetenschap. Met de stichting van Sint-Petersburg richtte het land zich meer op West-Europa.

Peter hervormde het leger, de Kerk, handel, nijverheid, onderwijs en volksgezondheid en versterkte Rusland tot een Europese grootmacht. Hij was misschien liever admiraal geweest dan tsaar. Hij hield niet van toneel of muziek, maar was een groot liefhebber van zeilen en schepen. Hij ging iedere dag naar de scheepswerf; in de winter ging hij ijszeilen.

De beroemde biografie van de tsaar van de hand van Robert K. Massie uit 1980 verscheen recent in een Nederlandse vertaling. Het werk, dat met de Pulitzerprijs werd bekroond, geldt als de standaardbiografie. De Auteur beschrijft zeer uitgebreid het leven van Peter de Grote vanaf de geboorte. De kleren die hij droeg, de felle bescherming en loyaliteit van zijn moeder, zijn duidelijke persoonlijkheid en zelfs de spelletjes die hij als kind speelde.

Een zeer compleet boek. Zeer goede research. Heel veel details over Peter de Grote, zijn vrienden, familie, vijanden en over zijn hervormingen in Rusland. Een lang verhaal, maar gemakkelijk te lezen. Het beschrijft het volle leven van Peter de Grote, het is leesbaar voor eenieder die interesse heeft van deze periode in de geschiedenis. Er zijn veel voetnoten, een bibliografie en een genealogie voor de enthousiaste lezer om verder te zoeken op dit onderwerp- Peter de Grote.

Reacties op: Compleet

6
Peter de Grote - Robert K. Massie
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners