Advertentie

Uit de schaduw van de meester gaat over de affaire Diekstra, een plagiaat schandaal wat zich halverwege de jaren 90 afspeelde. Om het verhaal goed te kunnen plaatsen kan een beetje research geen kwaad. Je wilt tenslotte als lezer wel weten waarop het gebaseerd is. Dus wie is Diekstra?

Diekstra was van 1979 tot 1996 hoogleraar psychologie aan de Universiteit Leiden. In 1996 legde Diekstra zijn functie neer, nadat een commissie hem beschuldigde van plagiaat, en Diekstra’s wetenschappelijke handelen als “onzorgvuldig” omschreef. Het zou gaan om een aanzienlijk aantal passages in Diekstra’s boeken, die vrijwel letterlijk overgenomen bleken uit publicaties van anderen zij het vertaald.

Diekstra werd ten val gebracht door collega’s die zichzelf wel op Diekstra’s functie zagen zitten. Hun snode plannen werden uitgebreid in enkele bekende persplatformen als het Algemeen Dagblad, Vrij Nederland en een columniste in de lokale media gepubliceerd. De bewuste columniste was de echtgenote van een van de collega’s die Diekstra probeerde ten val te brengen. Niet bepaald onpartijdig zullen we dan maar zeggen.

Met deze achtergrond informatie is het verhaal zeer goed te lezen. Vanaf het begin zit je goed in het verhaal en raak je als lezer betrokken bij het gebeuren. Het verhaal is fictie, maar wel gebaseerd op ware feiten, documenten en getuigenissen. Een verhaal laat zien wat afgunst en jaloezie met mensen kan doen. Ja zelfs in de hogere kringen, waar samenwerking hoog in het vaandel zou moeten staan, in plaats van elkaar bezoedelen en uitspelen.

Uit de schaduw van de meester is een boeiend verhaal, waarbij je het gevoel hebt over een doofpot affaire te lezen en waarbij Diekstra geslachtofferd werd zonder een echte kans zich zelf te verdedigen. Waarom werd er niks ondernomen, zeker als men zoveel jaren later documenten en getuigenissen vindt? Het blijkt dat het na zo veel jaren nog steeds gevoelig ligt.

Samengevat : Een boeiend verhaal dat laat zien wat afgunst, nijd of hoe je het ook noemen wilt kan aanrichten. Dit boek zal ongetwijfeld veel stof doen opwaaien, zeker onder de betrokkenen en de instanties (Universiteit). Laat het, het soort stof zijn van de waarheid en een excuses naar Diekstra toe.

Reacties op: Boeiend verhaal

2
Uit de schaduw van de meester - P Licht
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners