Advertentie

Het debuut van Sanne Kanis combineert een schat aan werkervaring in verschillende technologiebedrijven (12 jaar) met een boeiend verhaal tot een roman met een wervelwind aan gebeurtenissen. In De bubbel maken we kennis met deze wereld door de ogen van Anna, die de uitdaging aangaat bij Image Builders, een opkomend techbedrijf. Wat op het eerste oog een bijzondere kans lijkt, blijkt het leven van Anna ingrijpend te veranderen.

De bubbel geeft een inkijkje in een leven binnen de techwereld, waar een nieuwe wereld opengaat, grenzen ongemerkt verlegd worden en je kijk op de werkelijkheid verandert. Dit wordt beschreven met een luchtigheid en gevatte humor, die gedurende het hele verhaal vervlochten blijft met alle onwaarschijnlijke gebeurtenissen die Anna meemaakt. Een mooie weerspiegeling van de benodigdheden om in dit wereldje te overleven: niet alles te serieus nemen en gebeurtenissen die grenzen raken zoveel mogelijk goedpraten. De humor contrasteert met de kritiek op deze techwereld die Sanne Kanis tegelijk in het boek verwerkt en maakt dat die bij de lezer veel minder hard binnenkomt.

De personages in het verhaal dienen vooral als illustratie van de impact van gebeurtenissen in het bedrijf en persoonlijke ervaringen blijven veelal oppervlakkig. Dit maakt de band met de hoofdpersoon niet altijd even sterk, omdat het vaak onduidelijk is hoe zij bepaalde gebeurtenissen echt ervaart, maar is een zeer goed middel om de focus op de werking binnen het bedrijf te houden en laat zien hoe individuele personen er binnen het grote geheel eigenlijk niet toe doen.

Verder is Sanne Kanis er goed in geslaagd om onverwachte gebeurtenissen in het boek te verwerken. De hele wereld lijkt zo onwaarschijnlijk, dat je als lezer weet dat er weer iets onverwachts zal gebeuren, maar elke keer blijkt dit toch weer de verwachtingen te kunnen overtreffen. In combinatie met de luchtige schrijfstijl maakt dit het verhaal erg prettig om te lezen.

Concluderend, de bubbel geeft een bijzondere inkijk in de veranderende bedrijfsculturen en laat duidelijk zien dat de “nieuwe manier van werken” ook veel negatieve kanten heeft, die voor de buitenwereld onzichtbaar kunnen lijken. Hoewel dit treffend beschreven heeft, blijven de overwegingen van de personages voornamelijk bij het oppervlak, wat vooral aan het einde van het boek toch als een teleurstelling voelt. Al met al een fijn, humoristisch boek, dat een vermakelijke inkijk geeft in het leven binnen een vernieuwende bedrijfscultuur.

Reacties op: (over)leven in een bubbel

29
De bubbel - Sanne Kanis
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99
E-book prijsvergelijker