Meer dan 6,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Pakkende thriller

Erika 18 juli 2025
De Zweedse auteur Anders de la Motte werkte als politieagent en IT-veiligheidsfunctionaris, voordat hij in 2012 fulltime ging schrijven. Met zijn eerste thriller won hij de Zweedse debuutprijs, In De bergkoning (2022) introduceerde hij rechercheur Leonore Asker. Een jaar later volgde De man van glas, dat eigenlijk al begon met de laatste regel van De bergkoning. De twee boeken gaan naadloos in elkaar over met het doorlopende verhaal en exact dezelfde opbouw.

Rechercheur Leonore Askers’ vader vraagt haar na jaren radiostilte om hulp, omdat hij moordverdachte is. Leo probeert erachter te komen of hij echt onschuldig is en hulp nodig heeft, of dat het manipulatie is van zijn kant.
Martin Hill vertrekt naar een landgoed om een biografie te schrijven over de eigenaar hiervan. Van jongs af aan is hij al gefascineerd door de verlaten sterrenwacht op dat landgoed. Spoedig ontdekt hij de verhalen over vermissingen, mysterieuze lichten en een levensgevaarlijke man van glas.

Net als in de Bergkoning knipoogt De la Motte naar magische sferen, naar sagen en legendes, de donkere sfeer van lang geleden in het onherbergzame Zweedse landschap, met duistere verborgen werelden onder de grond. Het andere oog kijkt naar boven, via een observatorium de ruimte in, waar UFO’s en aliens de dienst uitmaken.

De auteur zet Leo neer als een krachtige, moedige vrouw; hard - vooral voor zichzelf. Ze moet alle zeilen bijzetten om zich staande te houden tussen jaloerse ex-collega’s, manipulerende ouders en haar verwarrende gevoelsleven. Ze vindt haar plek op haar nieuwe afdeling waarvan de benaming ‘Afdeling verloren zielen en verdwaalde zaken’ - die ook nog eens op de ‘verdieping min één’ zit - Dickensachtig aandoet, met een zucht naar de stoffige sfeer van een oud-Engelse bibliotheek. De bijzondere medewerkers hanteren hun eigen methodes waarbij Leo’s oude afdeling Zware criminaliteit de wenkbrauwen zou fronsen, als ze er aandacht voor zouden hebben.

Martin straalt meer zachtheid uit, hij gaat helemaal op in zijn fascinaties en is terughoudend in het tonen van wat hem werkelijk bezielt. Zowel Leo als Martin zijn met hun eigen werk bezig, los van elkaar, terwijl ze privé voorzichtig om elkaar heendraaien. De auteur volgt hen beurtelings door een steeds afwisselend perspectief.

De man van glas is pakkend en beeldend geschreven, het leest makkelijk weg. Nergens is het saai, De la Motte dompelt zijn lezer helemaal onder in het verhaal. Soms rauw in zijn beschrijvingen of heel kortaf om gejaagdheid te benadrukken.

Men blijft lang in het ongewisse hoe het zit met die reusachtige man van glas. De weinige hints die de auteur laat vallen, kunnen ook dwaalsporen zijn. Maar de waarheid sluimert gestaag naar buiten tijdens een klopjacht met een ongekende explosie waarin alle lijnen samenkomen.

De man van glas is een fijne thriller die de lezer niet loslaat. Hoewel het apart goed leesbaar is, is het toch aan te raden om eerst De bergkoning te lezen, al was het maar om vertrouwd te raken met de personages. Open eindjes wijzen wel op een toekomstig derde deel.

Deze recensie staat ook op vrouwenthrillers.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Erika

Gesponsord

Een weelderige zomerse bruiloft in een luxe hotel aan zee wordt verstoord door de veertigjarige, pas gescheiden Phoebe. Voor ze het weet is ze bruiloftsgast tegen wil en dank. 'Scherp, geestig en een genot om te lezen.'

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.