Spannend jeugdboek
De wisselaars / de gouden Lemniscaat van Karin Van Veldhoven
Verhalen over wisselaars of shape-shifters zijn mij niet vreemd.
Als moest ik even in het verhaal komen, wat ik bij elke auteur wel heb. Doordat ieder op zijn eigen manier verteld, hier wordt het jeugdverhaal verteld vanuit een derde persoon. In dit verhaal volgen we een jongen Yasir, hij helpt de enzies om de knoest waar zij wonen van de vallen te verwijderen die opgezet zijn door de ijzeren orde. Wanneer hij ontdekt word kan hij nog net de arrestatie ontvluchten. Hij wordt opgenomen in de knoest door de enzies en de enziestrijders, maar heeft geen tijd om tot rust te komen. De strijd om de knoest te verdedigen breekt los, er zijn er die achter het magische gouden Lemniscaat zitten. Zullen ze de strijd overleven? Of zal het Lemniscaat verloren gaan?
Het enige wat nieuw was en even wennen was dat enzies 2 zielen hebben, daarom ook 2 namen worden gebruikt als ze wisselen. Er komt zoveel tijdens het verloop op je af, er onstaan mooie banden tussen personages. Zelfs sommige waar je eerst niet aan dacht, hoe mooi is dit ook weergegeven hoe ze eerst elkaar niet konden hebben en erna vriendschappen ontstond. De omschrijving van de killerklimop deed me zelfs tijdens een wandeling, op mijn hoede zijn zo goed werkte hierdoor mijn fantasie. Je zit gewoon helemaal in het verhaal dat je geen zin hebt om te stoppen. Het ging van de ene verrassing naar de andere spanning. Ik heb het heel in begin even moeilijk gehad maar dit kwam niet door het boek, was om persoonlijke redenen dat ik me niet kon concentreren.
Ik heb zo genoten van het verhaal en de personages zoals Yasir, Varg, Kyran/Tamar, Layan/Nadur en Saol de roofvogel ik wist dat er iets speciaals was met haar en ja hoor. En Ravza de prinses wist ik te waarderen. Moed, vriendschap en familie banden kwamen dan ook aanbod. Hou je van jeugdboeken dan is dit een mooi en spannend verhaal met een mooie eigen insteek van wisselaars. Ik kijk uit naar deel 2.
Verhalen over wisselaars of shape-shifters zijn mij niet vreemd.