Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De jongen die met geesten sprak

Ferry76Visser 01 april 2024
‘De jongen die met geesten sprak’ van Johan Klein Haneveld is een woord: WAUW! Het is in de eerste plaats een intens spannend en verontrustend science fiction verhaal. Daarnaast is het voor mij een geweldig verhaal over bewustzijn, geesten en verwondering.
Voor ik ga beginnen wil ik kort stilstaan bij de plaats die deze pageturner inneemt binnen mijn leeservaring. De metafysische thematiek van ‘De jongen die met geesten sprak’ heeft een connectie met ‘The Centaur’ (1911) van Algernon Blackwood. Waarbij ik de terechte kanttekening maak dat Johan Klein Haneveld hier de betere schrijver is, omdat hij aandacht besteed aan het verhaal, waar de roman van Blackwood een opsomming is van theorieën, waardoor het verhaal op zijn zachts gezegd niet tot het beste werk van de grootmeester van het spookverhaal gerekend kan worden.

Terug naar ‘De jongen die met geesten sprak’.Om te beginnen laat het boek in mijn ervaring ontwikkeling zien van het schrijverschap van Johan Klein Haneveld. Waar in het titelverhaal van ‘Conquistador’ (2017) datgene centraal staat wat het mens zijn mooi maakt, is er in deze roman een meer verontrustende toon. Heftige ethische keuzes van anderen zorgen ervoor dat de sympathie van de lezer voor de jonge Sibol bij iedere pagina toeneemt.
Sibol is een hoofdpersonage waar de lezer van gaat houden, maar hij heeft ook iets verontrustends. Zonder spoilers te geven kan ik er over zeggen dat zijn ontwikkeling het meest angstaanjagende is dat ik tot nu toe van Johan Klein Haneveld gelezen heb.
Daarnaast heeft de auteur gekozen om zijn verhaal in een niet chronologische volgorde aan de lezer te vertellen. Hij heeft voor mij laten zien deze techniek ook te beheersen. Heel gedoseerd wordt zo de spanning opgevoerd, neemt de intensiteit van de gebeurtenissen toe en wordt er naar een verontrustende ontknoping toegewerkt.
En dan de thematiek. In de eerste plaats is het boek te lezen als een spannend science fiction verhaal dat gecombineerd wordt met een thema uit de klassieke horror: spoken. Van de geesten heb ik enorm genoten! Niet alleen vanwege hun liefdevolle verschijning, maar ook vanwege hun semantische betekenis. Voor mij staan ze voor het zonder waardeoordeel accepteren dat iets is zoals het is. De spoken laten ook zien hoe belangrijk het is om vanuit verwondering de wereld waar te nemen. Hoe Klein Haneveld aan dit klassieke onderwerp zijn eigen invulling heeft gegeven bewijst zijn creativiteit, originaliteit en beheersing van de thematiek waar hij over schrijft. Klasse!
Een ander onderwerp is bewustzijn en bewustwording. En in dat opzicht is ‘De jongen die met geesten sprak’ proefschrift waardig. Net als in ‘Conquistador’(2017) is in dit boek het op weg zijn een motief, dat gezien kan worden als een verwijzing naar het bewustwordingsproces. De intenties van de personages om op weg te gaan zijn verschillend. Dan zou het volgens mij interessant zijn om te kijken naar het resultaat van het bewustwordingsproces van de personages. Welke verandering maken zij door? Wat zegt dat over het bewustwordingsproces in het werk van Johan Klein Haneveld? En hoe verhoudt zich dit tot het gedachtegoed van de Australische filosoof David Chalmers, voor wie bewustzijn een ontologisch autonome eigenschap zonder fysieke eigenschappen is? Om maar enkele vragen te noemen.
En zo wordt ‘De jongen die met geesten sprak’ van Johan Klein Haneveld meer dan een geslaagd spannend science fiction verhaal. Deze meeslepende pageturner kan ook gelezen worden als een verontrustend boek over bewustzijn, verwondering en intrigerende geesten. #dejongendiemetgeestensprak #johankleinhaneveld #uitgeverijmacc

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.