Project D.I.N.O
Timon Verbeeck heeft met ‘Project D.I.N.O’ een geweldig kinderboek geschreven, dat geniale zotheid is. Humoristisch spannend en in mijn ervaring filmwaardig.
Er zijn verschillende Youtubers die kinderboeken op hun naam hebben staan. Naast de avonturen van Rutger, Thomas en Paco (Thomas van Grinsven en Rutger Vink), Rik & Jesper (Rik Kleeven en Jesper Weijs) zijn er nu ook de hilarische avonturen van Timon Verbeeck.
De jonge Youtuber maakt in dit boek een bijzonder avontuur mee en dat is absurdisme op zijn best is. Een voorbeeld hiervan is de omslag. Een dinosaurus op hoge hakken, draagt een handtas, heeft een parelketting om de nek en de lippen zijn voorzien van lippenstift. Dat beeld geeft voor mij precies de meesterlijke humor weer van het verhaal.
Daarnaast speelt de auteur met taal op een ongedwongen, grappige manier. Een prachtig voorbeeld hiervan staat op pagina 116:
Dit boek is bovendien gemaakt door een uit-, niet door een opgeverij!
Deze spitsvondigheden versterken voor mijn gevoel het absurdisme van Project D.I.N.O. Ze zijn de perfecte tegenhanger van het onzinnige en maken het tot briljante zotheid.
Ook de opbouw is geweldig. Vanaf de eerste pagina gaat het verhaal in sneltreinvaart van start en wordt de lezer meegesleurd in het avontuur. Actie en avontuur wisselen zich op de juiste manier af waardoor er een aangename spanning is. Deze wordt versterkt door de aangename, beeldende en vlotte schrijfstijl van Verbeeck.
En zo wordt ‘Project D.I.N.O van Timon Verbeeck een avontuur dat briljante zotheid is. Het avontuur is een geweldige combinatie van het absurde met taalspitsvondigheden, waardoor de lezer niet kan stoppen met lezen zodra hij begonnen is met lezen. Actie, avontuur en geniale humor maken wat mij betreft het boek ideaal voor een verfilming.
Dit boek is bovendien gemaakt door een uit-, niet door een opgeverij!